fallback

Commerzbank очаква 5% инфлация в Германия

Според главния икономист Йорг Кремер инфлацията ще продължава да се ускорява, преди да се забави отново след края на годината

10:10 | 11.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател

На фона на повишаването на цените на енергията втората по големина частна германска банка Commerzbank очаква инфлацията в страната да се ускори още през следващите месеци.

„Ако енергийните стоки продължат да поскъпват, инфлацията може да се ускори до 5 процента през ноември", казва главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер пред вестник Bild.

За следващата година Кремер вижда известно забавяне.

„Инфлацията ще продължава да се ускорява, преди да се забави отново след края на годината“, посочва икономистът.

Това, според него, ще се дължи и на факта, че вече няма влияят еднократни фактори, като междинното намаляване на данъка върху добавената стойност. Статистиците говорят за т. нар. базов ефект, тъй като цените са се увеличили и заради това, че данъкът върху добавената стойност бе повишен до първоначалното ниво.

През септември скъпата енергия тласна инфлацията над четирите процента за първи път от почти 28 години. Стоките и услугите в Германия струват средно с 4,1% повече, отколкото година по-рано според Федералната статистическа служба.

В този контекст Кремер вече счита за възможно достигането до „петицата пред десетичната запетая“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
fallback