fallback

Скъпата енергия изстреля инфлацията в еврозоната до 13-годишен връх

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре

12:40 | 29.10.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в еврозоната се е изстреляла до 13-годишен връх през октомври, засилвайки аргументите срещу позицията на Европейската централна банка, която сериозно подценява ръста на потребителските цени през последната година.

Инфлацията в 19-членната зона се с ускорила до 4,1% през октомври, сочат предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 3,4%, а консенсусната прогноза в проучване на Ройтерс бе за 3,7%.

Inflation

Данните са най-високите от юли 2008 г. насам и се равняват на най-бързия темп, откакто започва да се публикуват серията данни, известни като хармонизиран индекс на потребителските цени, през 1997 г.

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре, а за последно прагът от 3%, който бе отчетен през август, бе преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо целта на Европейската централна банка за инфлация от около 2%.

Основният тласък на потребителските цени през октомври се дължи на енергията, която поскъпва с цели 23,4%, което е с близо 6 пр.п. повече от ръста в цените през септември.

Темпът на растеж на цените при услугите е доста по-слаб – 2,1%, макар и да се ускорява спрямо стойностите от 1,7% през предишния месец.

Единствено при цените на неенергийните индустриални стоки се наблюдава лек спад – до ръст от 2,0% спрямо 2,1% през септември.

В категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ обаче увеличението на цените остава без промяна на месечна база, запазвайки се на ниво от 2,0%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се покачва до 2,0% от 1,9% през септември. Данните са най-високите от 2008 г. насам.

Вчера председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банката поддържа позицията си, че ускоряването на инфлацията е временно.

„Макар че на инфлацията ще ѝ отнеме повече време да се забави спрямо предишните прогнози, очакваме тези фактори да се облекчат през следващата година. Продължаваме да виждаме инфлация в средносрочен план от под нашата цел от 2%“, каза тя.

Лагард посочи по-високите енергийни цени, международното разминаване между възстановяващото се търсене и предлагане и еднократните базови ефекти, например края на облекченията в данъка върху продажбите в Германия, като трите основни фактора, които временно ускоряват инфлацията в еврозоната.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
fallback