IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебно дело може да разкрие самоличността на създателя на биткойна

Досега компютърният учен Крейг Райт се представяше за изобретателя на биткойна, но твърдението на австралиеца все още не е наистина доказано

10:00 | 15.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Самопровъзгласилият се за създател на биткойна Крейг Райт. <em>Снимка:&nbsp;Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Самопровъзгласилият се за създател на биткойна Крейг Райт. Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Самоличността на изобретателя на биткойна Сатоши Накамото най-накрая може да бъде разкрита - в рамките на съдебен процес във Флорида.

Делото е за дял от състояние от около 64 млрд. долара. Право над него предявява братът на Дейв Клайман, който почина през 2013 г. Твърди се, че Клайман е работил върху ранното развитие на биткойна.

Досега компютърният учен Крейг Райт се представяше за изобретателя на биткойна, но твърдението на австралиеца все още не е наистина доказано. Процесът във Флорида сега може да хвърли светлина върху всичко това.

Някои видни предприемачи и инвеститори в криптовалута смятат Райт за измамник и вярват, че „анонимността“ на Сатоши е това, което прави биткойна толкова гениален. Въпреки това Райт винаги е отстоявал твърдението си и дори е съдил критиците, които го наричат измамник.

С всичко това трябва да се занимае съдебно жури във Флорида. Семейството на Дейвид Клайман съди бившия му бизнес партньор, 51-годишния австралийски програмист Крейг Райт, живеещ в Лондон. От 2016 г. Райт твърди, че е създал биткойна, твърдение, отхвърлено от повечето в биткойн общността. Семейството на Клайман твърди, че двамата са работили и са копали биткойни заедно, което дава право на семейството на Клайман на половин милион биткойни, пише The Wall Street Journal.

„Вярваме, че доказателствата ще покажат, че е имало партньорство за създаване и копаене на над един милион биткойни“, казва Вел Фридман, адвокат на семейство Клайман.

Ищците планират да представят доказателства, показващи, че двамата са участвали в биткойнa от самото му създаване и са работили заедно.

„Става въпрос за двама приятели, които са имали партньорство, и за това как единият от тях се опита да вземе всичко за себе си, след като другият почина“, каза Тибор Наги, адвокат, който наблюдава процеса.

Защитата заяви, че разполага с доказателства, които ще покажат, че Райт е създателят на биткойн и никога не е включвал в екипа Клайман. „Вярваме, че съдът ще открие, че няма нищо, което да показва или записва, че са били в партньорство“, каза Андрес Риверо, адвокат на Райт.

За общността има само едно доказателство, което може да докаже категорично самоличността на Сатоши Накамото: частният ключ, който контролира акаунта, където Накамото съхранява един милион биткойни. Всеки, който твърди, че е Сатоши Накамото, може да покаже, че ги има, като извади дори частица от монета.

Мистерията на Сатоши Накамото е любопитна част от историята на биткойна. На 31 октомври 2008 г. човек, използващ това име, изпрати документ от девет страници до група криптографи, обяснявайки система за „електронни пари в брой“, която позволява на хората да обменят стойност без нужда от банка или друга страна. Няколко месеца по-късно биткойн мрежата заработи и Накамото набра един милион биткойни през първата година.

По-рано през 2008 г. семейството на Клайман твърди, че неговият бизнес партньор Райт е поискал помощта на Клайман за създаването на този документ от девет страници. Те си били сътрудничили над бялата книга и пуснали биткойн заедно, твърдят ищците.

Биткойнът комбинира криптиране, криптография, разпределени изчисления и теория на игрите. С биткойн двама души могат да извършват трансакции без посредник навсякъде по света с интернет връзка за минути.

За всяка една от над 650 милиона биткойн трансакции, всички публично видими в регистър, наречен „блокчейн“, има два низа от числа, които контролират как се движи цифровата валута: публичен ключ и частен ключ. Всеки може да изпрати биткойн до публичния ключ или адреса на местоназначение, който е подобен на банкова сметка. Само лицето, което контролира акаунта, ще има частния ключ и по същество ще притежава биткойна.

В първите дни на биткойн никой не се интересуваше много от самоличността на Накамото. Биткойнът нямаше осезаема стойност и имаше много ограничена малка група поддръжници. Накамото беше активен в развитието на криптовалутата в продължение на около две години, пишеше на табла за съобщения и изпращаше имейли до разработчиците. През декември 2010 г. Накамото, за когото се знае, че използва два имейл адреса и има един регистриран уебсайт, спря да публикува публично информация. Тогава, иначе казано, Накамото изчезна.

Броят на хората с технически познания за създаване на биткойни е ограничен. Повечето от видните имена в криптографията бяха набедени да са Накамото. Всички отрекоха това и нито едно доказателство никога не е свързвало никого категорично със създаването на биткойна.

Междувременно през 2011 г. Клайнман регистрира компания във Флорида, наречена W&K Info Defense Research. Семейството му твърди, че това е било партньорство и че  Райт по-късно се е опитал да претендира за пълна собственост. Защитата твърди, че всъщност не е имало партньорство. Самият Клайман почива на 26 април 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
аз пък си изобретател на листа с две дупки! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още