IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Австралийската централна банка признава за ускоряваща се инфлация

Повишаването на лихвения процент през 2024 г. е „все още правдоподобно", каза гуверньорът Филип Лоу

13:51 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на регулатора в Канбера. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на регулатора в Канбера. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia – RBA) Филип Лоу „отвори вратата“ за увеличение на лихвите преди 2024 г., след като централните банкери признаха, че по-бързите ръстове на потребителските цени през последното тримесечие са променили картината на инфлацията.

Лоу каза в изявление във вторник, че повишаването на лихвения процент през 2024 г. е „все още правдоподобно“, като добави, че по-бързото връщане към инфлационната цел на банката може да доведе до по-ранно повишаване на лихвения процент. Това е крачка назад спрямо предишните насоки, според които условията за покачване на лихвите няма да бъдат изпълнени преди 2024 г. Гуверньорът обаче повтори, че повишение през следващата година не е оправдано, предава Bloomberg.

Промяната подчертава нарастващия натиск върху глобалните централни банки в рамките на борбата със силните инфлационни тенденции, като търговците на редица пазари вече оценяват затягането на паричните политики в редица икономики, които току-що излизат от пандемията. Лоу каза, че централната банка продължава да очаква, че увеличаването на заплатите и инфлацията ще се случат постепенно.

„Използването на фразата „все още правдоподобно“, а не на „нашия централен случай“ е смекчаване на тяхната гледна точка“, казва пред агенцията Дейвид Планк, ръководител на подразделението за австралийската икономика в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Те подчертават това, за да подготвят възможността да се задействат по-рано, отколкото са мислили, в случай че се наложи“. 

RBA запази лихвите на рекордно ниското ниво от 0,1% и повтори, че те няма да бъдат вдигнати, докато инфлацията не стане „устойчива“ в рамките на целта от 2-3%. За да се случи това, нивото на безработица ще трябва да спадне до 4% или по-ниско, а ръстът на заплатите ще трябва да надвиши 3% - условия, които Лоу смята за малко вероятно да бъдат изпълнени за около две години.

„Оставам невероятен оптимист за средносрочните прогнози за тази страна“, каза гуверньорът в отговор на въпрос след речта си. „Признавам, че ценовият натиск е налице, но е слаб“.

Инфлацията, достигаща средно 2,5%, сама по себе си „не гарантира увеличение на лихвения процент“, добави Лоу. „Много неща ще зависят от траекторията на икономиката и инфлацията по това време“, пояснява той.

Гълъбовата позиция* на Лоу е критикувана от търговци на облигации, чиято позиция е насърчена от бързите нива на имунизация срещу Covid-19 и по-рано от очакваното възобновяване на националната икономика. Пазарът сега предполага поне три увеличения на лихвите през следващата година с шанс за четвърто повишение.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още