fallback

Цените в германската търговия на едро експлодират

Те поскъпват с 16,6% - най-сериозното повишение от началото на събирането на данни през 1962 г.

15:27 | 13.12.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажните цени в германската търговия на едро се повишиха през ноември както никога досега - поради скъпите суровини и междинни продукти. По данни на Федералната статистическа служба те са с 16,6% по-високи в сравнение с предходната година. Това е най-силното нарастване от началото на събирането на данни през 1962 г. Така тенденцията към повишаване на цените отново се ускорява значително: през октомври инфлацията все още бе 15,2%, а през септември - 13,2%, показват данните на германската статистическа служба Destatis

Този тренд се счита за индикатор за бъдещи инфлационни тенденции, тъй като търговията на едро е връзката между производителите и крайните клиенти. В момента инфлацията е на най-високото си ниво от почти 30 години насам - 5,2%. В годишния си доклад за федералното правителство икономическите експерти очакват среден темп на инфлация от 3,1 % за годината, която приключва. Очаква се през 2022 г. той да спадне до 2,6%.

През ноември отново петролните продукти са сред най-силно действащите фактори за цените в сектора на търговията на едро. Според статистиците те са стрували средно 62,4% повече, отколкото година по-рано. Отпадъците и остатъчни материали поскъпват с цели 77,4%, а рудите, металите и необработените метални продукти - с 60,3%. Цените на необработения дървен материал и на рязания дървен материал също нараснаха значително (плюс 41,1%), както и на зърното, суровия тютюн, семената и фуражите за животни (плюс 30,3%).

 

 

Поради бързото възстановяване на световната икономика от причинената от коронавируса рецесия цените на много продукти в момента се повишават бързо. Особено най-големите икономики в света - САЩ и Китай - бележат доста силен растеж през тази година, особено след като там бяха стартирани мащабни програми за икономическо стимулиране. Това води до глобални затруднения в доставките, а оттам и до повишаване на цените. Освен това се нарушават веригите за доставки, например при избухването на локални епидемии в Китай, където властите понякога затварят цели фабрики и пристанища заради един открит случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
fallback