IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години по-късно: 12,35 млрд. марки още не са сменени в евро

През тази година във филиалите на централната банка са обменени над 40 млн. марки

18:09 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Забравени в джобове и пазарски чанти, скрити в книги по рафтовете на жилища или дори в стари скринове: цели 20 години след въвеждането на еврото все още не са обменени банкноти и монети от старите германски марки на стойност милиарди евро. По данни на германската централна банка (Бундесбанк) общата стойност на незаменената валута в края на ноември е била 12,35 млрд. марки (6,31 млрд. евро).

А асоциация за защита на животните в Саксония е направила любопитна находка, когато в дарени на организацията мебели са открити 27 700 марки (около 14 163 евро). Възможно е починалият да е забравил парите, а може би просто е искал да изпрати сумата на асоциацията по този необичаен начин. Членът на управителния съвет на централната банка Йоханес Беерман говори за „класическа случайна находка“: „Имате мебел, която всъщност се оказва сейф“.

Колкото и да е необичайно скринът да действа и като сейф, често се случва подобни суми от старата валута да са все още в частни ръце. През тази година в Бундесбанк са обменени банкноти и монети на стойност 43,1 млн. марки (около 22 млн. евро). „Дори 20 години след въвеждането на еврото в брой в повече от 30 клона на Бундесбанк се обменят неограничен брой германски марки за евро", казва още Беерман.

„С това Германия е една от шестте държави в еврозоната, в които обмяната на националната валута в евро е възможна за неограничен период от време“, посочва той. Много хора в Германия обаче не знаят за тази възможност. Обменният курс остава непроменен: получава се едно евро за 1,95583 марки (какъвто е фиксираният курс на лева към еврото).

По-голямата част от запасите с марки е обменена около въвеждането на новите евробанкноти и монети в началото на 2001/2002 г. Все още обаче не са върнати банкноти на стойност около 5,75 млрд. марки и монети на стойност около 6,6 млрд. марки. Това отговаря на 163,8 милиона банкноти и над 23 млрд. монети, които включват и специалните монети от десет марки.

Някои от старите банкноти и монети обаче вероятно никога няма да бъдат обменени - отчасти защото колекционерите са ги запазили. Според оценките на Бундесбанк значителни запаси от германски марки вероятно се намират и в чужбина, тъй като марката беше популярна и използвана в световен мащаб резервна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още