IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши лихвата за седми път тази година

Инфлацията се ускорява с по-бърз темп от прогнозираното, може да има последващи увеличения на лихвите, предупреди финансовата институция

15:25 | 17.12.21 г.
<p>
	Сградата на РЦБ в Москва.&nbsp;Снимка<em>: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Сградата на РЦБ в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Бордът на директорите на Руската централна банка (РЦБ) реши в петък да повиши основния лихвен процент със 100 базисни пункта. Това съобщи финансовата институция на сайта си. Така лихвата се вдига на 8,50% годишно.

Това е седмото увеличение на основната лихва през тази година. Първото покачване на лихвения процент бе в края на март 2021 г., когато той бе завишен с 25 базисни пункта до 4,5%.

„Инфлацията се развива над октомврийската прогноза на РЦБ“, посочват от финансовата институция на сайта си, като допълват, че тяхната цел е инфлацията да се забави и да се върне на нива от 4%. Сезонно изгладените данни показват, че през октомври и ноември потребителските цени в страната са достигнали шестгодишен връх и годишната инфлация е била на ниво от 8,4%. Към 13 декември данните са за 8,1% годишна инфлация.

Базисният сценарий е годишната инфлация да се забави до 4-4,5% до края на 2022 г., а след това да се задържи на нива около 4%. Пред тази перспектива обаче има няколко риска.

„Забавянето на инфлацията може да бъде затруднено от продължаващите проблеми при веригите на доставка и производство, от недостига на работна ръка, както и от структурни промени на пазара на труда, предизвикани от пандемията“, посочват от РЦБ. Рисковете от ценовите тендеции на глобалните пазари на суровини също остават налице.

„Ако ситуацията се развие според базисните ни прогнози, РЦБ си запазва правото за последващи покачвания на основната лихва. Те ще вземат предвид реалните и очакваните движения на показателя“, посочват от банката, като допълват, че към момента ръстът на лихвите има ограничен ефект върху кредитирането и тенденциите на спестяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още