fallback

Китай пусна пилотна версия на дигитален портфейл за цифровия юан

Китайската народна банка ще продължи да увеличава усилията за разработването на цифрова валута, категорични са от финансовата институция

13:22 | 04.01.22 г.

Китай пусна пилотна версия на портфейл за дигиталния юан, след като страната засилва усилията си за разработване на собствена цифрова валута, пише Ройтерс.

Приложението с име "e-CNY (Pilot Version)", разработено от института за изследване на дигитални валути към Китайската народна банка, вече може да бъде свалено през магазините за приложения на Android и Apple.

Съобщение в приложението предупреждава, че все още е в пилотна фаза на проучване и може да се използва само от избрани потребители от конкретни институции, които осигуряват e-CNY услуги, включително и от големи местни банки.

Гуверньорът на Китайската народна банка И Ганг заяви през ноември миналата година, че Китай ще продължи да ускорява развитието на цифровата валута, нейните дизайн и употреба, включително и нейната съвместимост с вече съществуващи инструменти за плащане.

По време на заседанието си в края на 2021 г. финансовата институция заяви, че ще продължи усилията за проучване и развитие на дигиталния юан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
fallback