IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика се разшири по-силно от очакванията в края на 2021 г.

Ръстът на БВП през последното тримесечие ще окаже подкрепа на президента Еманюел Макрон преди изборите през април

10:39 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Франция нарасна повече от очакваното в края на миналата година, преодолявайки проблемите с веригите на доставки и ограниченията заради Covid-19.

Нарастващите потребителски разходи и инвестициите във втората по големина икономика на еврозоната генерираха 0,7% увеличение на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2021 г. Това беше над очакваното от икономистите увеличение от 0,5% и доведе до растеж за цялата 2021 г. от 7%, предаде Bloomberg.

Ръстът ще окаже подкрепа на президента Еманюел Макрон преди изборите през април. Устойчивото възстановяване на Франция – за разлика от Германия, която може би се насочва към втората си рецесия по време на пандемията – е ключов актив за Макрон, който се стреми да възобнови подкрепата на избирателите си, заложили на програмата му за реформи преди пет години.

Разширяване на икономиката в края на 2021 г. носи добри новини за тази година на фона на признаците, че проблемите във веригите на доставки  отслабват. Председателят на френския автомобилен производител Renault SA Жан-Доминик Сенар заяви пред Bloomberg Television тази седмица, че компанията очаква недостигът на полупроводници да намалее през втората половина на 2022 г.

С по-малко от три месеца до изборите, 44-годишният френски президент е изправен пред трудности на други фронтове, сред които протести срещу стратегията му за ваксинация и училищни стачки заради управлението му на последното нарастване на случаите на заразени с коронавирус. Основните претенденти на Макрон се стремят да насочат дебата към сигурността и имиграцията.

Икономиката е удобна за Макрон тема в рамките на предизборната кампания. Франция се представя по-успешно в сравнение със своите европейски партньори, като икономическата активност се завръща по-бързо към нивата отпреди кризата и се задържа, тъй като правителството се въздържа от възстановяване на строги ограничения. В Германия, където някои региони наложиха частични блокирания в края на 2021 г., икономиката се сви през последното тримесечие. Подробни данни ще бъдат публикувани по-късно в петък.

Пазарът на труда във Франция също се възстановява стабилно след скока на безработицата, предизвикан от строги ограничителни мерки през 2020 г. Данните по-рано тази седмица показаха, че броят на търсещите работа е спаднал до най-ниското ниво от почти десетилетие, с особено рязък спад сред младите хора.

И все пак Макрон и френската икономика са изправени пред краткосрочни затруднения заради скока на цените на енергията и все по-голямото ускоряване на инфлацията. Засега неговото правителство смекчава най-тежкото въздействие чрез ценови ограничения и подпомагане на домакинствата. Но на цена от около 15,5 млрд. евро, тези мерки са бреме за публичните финанси, зле насочени и трябва да бъдат временни, предупреди по-рано тази седмица МВФ.

Доверието на потребителите и бизнеса засега се запазва. Въпреки че данните за БВП в петък показват забавяне на растежа на разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие, то настъпва след силен скок през третото. Бизнес инвестициите в страната, които бяха особено силни през пандемията, се ускоряват.

Като цяло икономическата продукция на Франция в края на миналата година е била с 0,9% над нивото отпреди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още