fallback

Турската инфлация през януари стигна 20-годишен връх

Потребителските цени са се увеличили с близо 50% на годишна база

12:41 | 03.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в Турция се е ускорила до 20-годишен връх от 48,60% през януари, показаха данни от четвъртък. Ускорението е захранено от стремежа на президента Реджеп Тайип Ердоган за нетрадиционно намаление на лихвените проценти и последвалия срив на лирата в края на миналата година, коментира Ройтерс.

Потребителските цени са скочили с 11,1% през януари спрямо предишния месец, обяви Турският статистически институт, което изяжда сериозно средствата на турците. И двата показателя са над очакванията в анкета на Ройтерс, която прогнозираше ръст на цените от 9,8% на месечна и от 46,7% на годишна база.

 

 

Лирата изтри 44% от стойността си миналата година, след като централната банка намали лихвените проценти с 500 базисни пункта от септември до 14% заради стремежа на Ердоган да приоритизира кредитирането и износа въпреки двуцифрения ръст на цените.

Отчасти в отговор на валутните сътресения правителството повиши серия от административни цени тази година, включително за газ, електричество, пътни такси и автобусни такси, засилвайки инфлационния натиск. Минималната месечна заплата бе увеличения с 50%.

Свързаните с транспорта цени са се вдигнали с 68,9% на годишна база през януари, а храните и напитките са поскъпнали с 55,6%, с което общата инфлация е стигнала най-високото си ниво през почти 20-те години управление на Ердоган.

Лирата поевтиня с 0,5% до 13,56 лири за долар сутринта. Тя се стабилизира след сериозни колебания – от 18,4 лири до 10,25 лири за долар – през декември, отчасти в резултат на държавни пазарни намеси и схема за гарантиране на депозитите.

Имаме основен лихвен процент от 14% и инфлация от 48%, както и правителство, което покрива валутната разлика. Това е лоша комбинация в дългосрочен план“, коментира Айпек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote.

Лирата „може само да отвърне на удара, тъй като има сериозно разминаване между това, което трябва да се направи и това, което се прави. Но засега съм изненадан да видя лирата да не реагира на новината“, казва тя.

Отразявайки скорошната валутна волатилност, индексът на производствените цени се вдигна с 10,45% на месечна база през януари и с 93,53% на годишна база, показват данни.

Няколко анализатори очаквах инфлация на годишна база да надвиши 50% това тримесечие и да остане над 40% през по-голямата част от годината, преди да се забави към края на 2022 г.

В интервю за японския Nikkei финансовият министър Нурредин Небати прогнозира инфлацията да остане под 50% и да достигне пика си през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
fallback