IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон е забавил ръста на промишленото производство в Италия

Индексът на промишленото производство е нараснал с 1% на месечна база след повишението от 1,9% през ноември

13:15 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Ръстът на промишленото производство на Италия се е забавил през декември, когато омикрон щамът на коронавируса започна да върлува из страната. Данните на италианския статистически институт Istat показват, че през декември индексът на промишленото производство е нараснал с 1% на месечна база.

За сравнение – през ноември месечното увеличение е било в размер на 1,9%. В предпоследния месец на 2021 г. показателят е отчел значително подобрение спрямо предходните два месеца. През септември и октомври увеличението е било съответно 0,1% и 0,6%. Това означава, че в края на годината индексът е започнал да се възстановява, но омикрон е прекъснал положителната тенденция, като е свил ръста на промишленото производство.

Средното изменение през последното тримесечие на 2021 г. спрямо предходното е било в размер на +0,5%.

Сезонно изгладените данни на Istat показват още, че промишленото производство на страната е нараснало с 4,4% през декември 2021 г. спрямо същия период година по-рано, като работните дни през месеца са били 22 спрямо 21 през декември 2020 г.

Неизгладените данни показват ръст от 7,7 на сто спрямо декември предходната година.

Въпреки забавянето продажбите на дребно в Италия са продължили да нарастват за десети пореден месец на годишна база през декември. Увеличение е отчетено както на база стойност, така и на база обем.

Продажбите на дребно през последния месец на 2021 г. са нараснали с 0,9% като стойност и с 0,6% като обем на месечна база, показват сезонно изгладените данни на Istat. На годишна база увеличението е било съответно 9,4% и 7,7%, с което показателят е продължил да се повишава за десети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още