fallback

Южна Корея не промени лихвата, но намекна за бързо затягане на политиката

Икономистите очакват няколко лихвени повишения тази година, което би поставило централната банка на страната в изпреварваща позиция в региона и спрямо Фед

11:18 | 24.02.22 г.

Централната банка на Южна Корея остави основната си лихва без промяна, но значително повиши прогнозите си за инфлацията и намекна, че може да е необходим по-бърз темп на затягане на паричната политика, ако ценовият натиск нарасне заради ситуацията в Украйна, пише Ройтерс.

Централната банка остави основния лихвен процент на ниво от 1,25%, каквито бяха и прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, и ревизира очакванията си за инфлацията от 2,0% на 3,1%.

Гуверньорът на банката И Джуьол заяви, че според него инфлационният натиск ще се засили допълнително насред покачващите се цени на вноса и продължаващите проблеми със снабдителните вериги.

"По-високата инфлация означава някакво разширяване на адаптирането на паричната политика, което означава, че има по-голяма необходимост да се отговори с мерки на политиката, за да се стабилизират цените“, каза И Джуьол по време на пресконференция.

В отговор на въпрос относно пазарните прогнози за няколко лихвени повишения до около 1,5% или 2,00%, гуверньорът на банката посочи, че такива очаквания са „разумни“.

Южнокорейският регулатор си взима глътка въздух след серия от лихвени повишения, докато нарастващият брой новозаразени с коронавирус и ескалиращото напрежение в Украйна помрачават икономическите перспективи.

Мандатът на И Джуьол приключва на 31 март. Може да се наложи неговият наследник на поста да повиши лихвите, за да прекъсне възхода на инфлацията във възстановяваща се икономика, заедно с редица други финансови институции.

Централните банкери ще следят и ескалиралото напрежение в Украйна, както и ръстът на новозаразените в страната.

„Като се има предвид конференцията на И Джуьол и рязко завишената инфлационна прогноза, смятаме, че може да има повече от две лихвени повишения тази година“, каза анализаторът от Kyobo Securities Пeк Юнмин.

„Ако кризата в Украйна се задържи за известно време, цената на суровините ще нарасне допълнително и ще има негативно влияние върху инфлацията, следователно може да повлияе на централната банка да повиши лихвите“, каза експертът.

Анализаторите очакват южнокорейският регулатор отново да започне да повишава лихвите през второто тримесечие, а основната лихва да достигне 1,75% до края на 2022 г.

Това би поставило Южна Корея в позиция много пред нейните азиатски съседи и пред Федералния резерв на САЩ, които тепърва стават по-ястребово настроени*.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно обикновено не гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
fallback