fallback

Централната банка на Мексико увеличи основната лихва в очакван от пазарите ход

Регулаторът пристъпи към повишение в размер на половин процентен пункт на фона на ускоряващата се инфлация в региона на Латинска Америка

22:00 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Мексико увеличи разходите по заеми с половин процентен пункт в ход, който беше очакван от анализатори и икономисти. Решението на банката цели да укроти инфлацията, която се ускорява с най-бързия си темп за последните две десетилетия, сигнализирайки, че може да прибегне до по-агресивно увеличаване на лихвите в бъдеще, съобщава Bloomberg. 

Banxico, както е известна банката, повиши основната лихва до 7%, ход, който беше очакван от 23 от общо 24 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Увеличението съвпада с това на Федералния резерв на САЩ, който служителите на мексиканския регулатор обикновено следват, за да предотвратят рязко изтичане на капитал.

„Като се има предвид усложняващата се среда относно инфлация и очакванията, свързани с нея, може да се обмисли вземането на по-агресивни мерки за постигане на целта за инфлация“, посочва Banxico.

Общо четирима служители на банката гласуваха в подкрепа на увеличението срещу само един. Заместник-управителят Ирен Еспиноза подкрепи увеличение в размер на 75 базисни пункта, което би било най-голямото повишение на лихвата, откакто регулаторът се фокусира върху овърнайт референтния лихвен процент през 2008 г.

Мексико

Бързото възстановяване от пандемията от коронавирус доведе до силен скок на потребителските цени в Мексико и в цяла Латинска Америка, което доведе до някои по-агресивни цикли на затягане на лихвите поради опасения, свързани с инфлацията, предприети от централните банки на Бразилия, Чили и Перу.

„Те променят тона си постепенно“, коментира Памела Диас Лубет, икономист в мексиканското звено на BNP Paribas SA, коментирайки решението на Banxico.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще започне да се забавя през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
fallback