IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция понижи прогнозите си за икономичесия растеж

Отражението от войната в Украйна и инфлацията ще натежи на икономиката на страната, смята шведското финансово министертсво

13:15 | 22.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Loulou d&#39;Aki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou d'Aki/Bloomberg

Шведската икономика ще отбележи по-малък ръст от очакваното поради отражението на инфлацията и войната в Украйна, прогнозира шведското правителство в сряда, цитирано от Ройтерс.

Бизнесът и домакинствата бързо се възстановиха от пандемичните ефекти, но войната в Украйна удължи проблемите с веригите на доставки и изстреля вече високите цени на енергоносителите до нови рекордни равнища, с което ускори инфлацията при редица стоки и услуги.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Швеция вече се е забавил, след като през първото тримесечие показателят се сви с 0,8%, а инфлацията, лихвените повишения и намаляващото в световен мащаб търсене ще имат нарастващо негативен ефект върху страната.

"Очакваме по-тежки времена в бъдеще", каза финансовият министър на страната Микаел Дамбърг по време на пресконференция.

Прогнозите са БВП на Швеция да се разшири с 1,9% през 2022 г. и с 1,1% през 2023 г., съобщи финансовото министерство. За сравнение - през април очакванията бяха за съответно повишение от 3,1% през тази и от 1,6% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още