IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка увеличи драстично основната лихва

Регулаторът увеличи основната лихва със 185 базисни пункта до 7,75% във вторник

17:12 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарските власти изненадващо увеличиха с над три пъти темпа на покачване на основната си лихва, след като поевтиняването на форинта принуди централната банка да се откаже от плана за забавяне на парично затягане.

Регулаторът увеличи основната лихва със 185 базисни пункта до 7,75% във вторник (28 юни). Това е повече от очакванията на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, като медианната им прогноза бе за 50 базисни пункта.

100 базисни пункта наведнъж - страните, които увеличават основните лихви осезаемо. Графика: Bloomberg

След изненадващото решение бенчмаркът вече изпреварва едноседмичната депозитна ставка, превръщайки се в ефективна лихва за първи път от ноември. Форинтът, който достигна в понеделник дъно спрямо еврото от 404,76 форинта за евро, поскъпва с 1% до 398,29 форинта за евро, след като стана ясно решението на централната банка.

„Това е решително увеличение в отговор на ускоряването на основната инфлация и отслабването на форинта“, каза Марек Дримал, стратег на Societe Generale SA в Лондон. Според него централната банка по всяка вероятност ще продължи с „драстичните увеличения“.

Унгарската валута продължава да се обезценява, след като мина прага от 400 форинта за евро за първи път преди две седмици. Инвеститорите продават след по-ранните сигнали на регулатора, че иска да забави темпа на затягане на паричната политика.

Пазарите, притеснени от ускоряващата се световна инфлация и последиците от войната в Украйна, допълнително бяха повлияни и от продължаващия конфликт на Будапеща с Европейския съюз, който блокира средства в размер на милиарди евро финансиране.

Само месец по-рано заместник-управителят на централната банка Барнабас Вираг намекна за забавяне на темпа на увеличения – до 50 базисни пункта за основната лихве и 30 базисни пункта за едноседмичната. Очаква се по-късно през деня да се проведе пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още