IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция приоритизира борбата с инфлацията пред растежа

Бързото ускоряване на инфлацията принуди Riksbank да направи обратен завой в намеренията си

15:55 | 11.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската централна банка (Riksbank) ще постави борбата срещу инфлацията като пръв приоритет пред рисковете към растежа, става ясно от протоколите от най-скорошното заседание на регулатора, цитирани от Ройтерс.

В края на юни Riksbank одобри най-голямото лихвено увеличение от над 20 години в размер на 0,75 базисни пункта (б.п.), като посочи, че лихвите ще достигнат близо 2% около началото на следващата година.

Следващото заседание на регулатора е насрочено за 20 септември.

"Затягането на паричната политика ще бъде въведено - доколкото това е възможно - така че да не се забави твърде много икономическата активност, като в същото време се запава финансовата стабилност", каза първият заместник-управител Сесилия Скингсли.

"Но ако тези цели се сблъскат една с друга, стабилизирането на инфлацията и финансовата стабилност ще вземат превес над икономическата активност", обясни зам.-председателят.

Бързото ускоряване на инфлацията - която вече е на 30-годишен връх - изненада Riksbank, като я принуди да направи обратен завой в намеренията си. До февруари финансовата институция очакваше да запази лихвата си на ниво от 0,25% до 2024 г. Сега банката започна да повишава цената на кредитите и много анализатори смятат, че може да се наложи цикълът на затягане да продължи по-дълго от планираното.

Предстои на 14 юли да бъдат публикувани нови данни за потребителската инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Най-после някой да се откаже от гибелната икономическа теория за "растежа" . Безкрен растеж и консумация, докато свършат ресурсите. Правят го по грешната причина, но все пак е стъпка в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още