IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новосъздадените работни места в САЩ спадат до най-ниското си ниво от септември

Въпреки че отчетеният спад е най-големият от април 2020 г., търсенето на служители продължава да превишава предлагането

18:35 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Броят на новооткритите работни места в САЩ е намалял през юни, падайки до деветмесечно дъно, което показва, че затягането на пазара на труда се смекчава донякъде на фона на нарастващия натиск върху икономиката, предава Bloomberg.

Броят на наличните позиции е намалял до 10,7 млн. за месеца спрямо ревизираните в посока нагоре 11,3 млн. през май, сочат данни на американското министерство на труда. Спадът с 605 хил. е най-големият от април 2020 г. САЩ САЩ

Нивото на новосъздадените работни места е по-ниско от прогнозите на всички икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, с изключение на един.

Въпреки спада броят на свободните работни места остава висок, тъй като търсенето на служители значително превишава предлагането. Това допринася за повишаването на разходите за труд, въпреки че ръстът на заплатите не е в унисон с инфлацията за много американци.

Пазарът на труда е слънчев лъч в икономиката, която иначе губи инерция и вероятно се насочва към рецесия, докато Федералният резерв вдига агресивно лихвите. Част от инерцията на пазара обаче започва да изчезва, тъй като компании като Shopify и Amazon или намаляват работни места, или замразяват наемането на нови служители на фона на икономическата несигурност.

Въпреки това работодателите продължават да съобщават за затруднения с привличането и задържането на служители.

Предстои в петък (5 август) да бъдат публикувани допълнителни данни за пазара на труда, като очакванията са за новосъздадени около 250 хил. работни позиции през юли, а безработицата да се е задържала близо до 50-годишно дъно.

През юни е имало около 1,8 работни места за всеки безработен, което е лек спад спрямо май. Най-големите спадове на свободните работни места са отчетени в търговията на дребно и едро, както и в щатското и местното образование. Работните места в строителството също са намалели.

Около 4,2 млн. американци са напуснали работа през юни, което е почти без промяна спрямо предходния месец. Броят на напусналите, индикатор за доброволно напусналите работното си място служители като дял от общата заетост, е останал на ниво от 2,8%.

Съкращенията са намалели леко през юни, а наемането на нови служители леко се е забавило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още