IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се изстреля до нов 24-годишен връх от близо 80 на сто

Покачването на цените може да доближава своя пик, но те ще останат високи в следващите няколко месеца, смята икономист

14:50 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция се е ускорила до нов 24-годишен връх през юли, достигайки 79,6%, след като продължаващото поевтиняване на турската лира, поскъпващите енергоносители и суровини са избутали цените в посока нагоре, пише Ройтерс.

Инфлацията в страната започна да се ускорява през миналата есен, когато лирата поевтиня, след като централната банка понижи основната си лихва с 500 базисни пункта (б.п.) до ниво от 14% в цикъл на разхлабване, иницииран от президента Реджеп Ердоган.

На месечна база потребителските цени са нараснали с 2,37% през юли, става ясно още от данните на турския статистически институт, докато очакванията в анкета на медията бяха за повишение от 2,9 на сто. Прогнозите за годишната инфлация бяха за ниво от 80,5 на сто.

Последно толкова високо ниво на годишна инфлация е отчетено през септември 1998 г., когато тя се е равнявала на 80,4%.

Джейсън Тъви, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, смята, че годишната инфлация може да доближава своя връх на фона на рязкото поевтиняване на енергоностителите и на покачването на цените на храните, което също може да е към своя край.

"Дори инфлацията да е близо до своя пик, тя ще остане около сегашните си много високи нива за още няколко месеца", написа Тъви в своя бележка.

Най-голям ръст в цените е отчетен в транспортния сектор в размер на 119,11 на сто, докато храните и безалкохолните напитки са станали с 94,65% по-скъпи.

Движенията се ускориха допълнително тази година поради ефекта от руската инвазия в Украйна, както и от продължаващото поевтиняване на турската лира.

Индексът на производствените цени се е покачил с 5,17% през юли спрямо юни и със 144,61% спрямо юли 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още