IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немската икономика неочаквано отчете четвърти пореден ръст

БВП на страната се увеличи с 0,2% през първото тримесечие заради износа и капиталовите инвестиции

10:04 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немската икономика неочаквано отчете четвърти пореден ръст

Немската икономика неочаквано отчете пети пореден ръст на тримесечна база през първото тримесечие, благодарение на увеличения износ и капиталовите инвестиции в машини и оборудване. 

Тя се разраства с 0,2% спрямо последните три месеца на 2009 г., показаха предварителните данни на Федералния статистически офис, които са съобразени с инфлацията и сезонните колебания.

Анализаторите очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия да повтори нулевия си ръст от последното тримесечие на 2009 г. Данните за него обаче бяха коригирани нагоре и показаха увеличение на БВП от 0,2% вместо обявения преди това нулев растеж.

Немският БВП се увеличи с 0,7% през третото и с 0,4% през второто тримесечие на 2009 г., като всички стойности са на тримесечна база.

Най-голямата европейска икономика изгуби своята инерция в края на 2009 г. и в началото на тази година отчасти заради дългата и студена зима, която скова икономическата активност в страната. Най-много за увеличението на БВП през първото тримесечие допринасят капиталовите инвестиции в машини, износът, увеличаването на материалните запаси и правителствените разходи.

Те компенсират негативния ефект от намаляването на разходите за потребление на домакинствата, както и увеличението на вноса и свиването на разходите в строителния сектор.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. БВП се е увеличил с 1,6%, съгласно данните, коригирани с броя на работните дни и сезонните колебания. Към края на първото тримесечие в немската икономика са били ангажирани 39,8 млн. души, което е с 0,3% по-малко на годишна база.

В рамките на миналата година немската икономика се сви с 4,9 на сто. Подробните данни за елементите на БВП ще бъдат предоставени на 21 май.

Еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара днес, като към 10:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2643 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още