fallback

Средна загуба от 44% отчитат инвестиралите в 23-те български IPO-та

Осем от всички IPO-та у нас носят печалба на инвеститорите

16:18 | 21.11.08 г.

Загуба от 238,4 млн. лв., или 46,3% от вложените суми, отчитат инвеститорите участвали в 23-те IPO-та, организирани до момента на БФБ-София, показва проучване на Investor.bg.

Най-старите IPO-та, осъществени на БФБ-София, са донесли печалба на инвеститорите, на база текущите цени на борсата. Общо 8 от осъществените първични публични предлагания (IPO) са на печалба за инвеститорите, като 6 от тях са осъществени преди повече от 2 години.

В момента SOFIX е със стойности от 4 август 2003 г., тоест на над 5-годишно дъно.

Акциите от последното IPO, което е 24-тото за България (това на ЖП Инфраструктура – Холдингово дружество АД), все още не се търгуват на БФБ-София, като това предстои да се случи на 28 ноември тази година.

Според българското законодателство първично публично предлагане (IPO – Initial public offering) е когато средставата от увеличението на капитала постъпват в дружеството. Когато се продават стари акции, това се определя като вторично публично предлагане (SPO - Secondary public offering). Разликата е значителна, защото средствата от IPO-то увеличават собствения капитал на дружеството.

Четири от най-старите IPO-та, които са осъществени през 2004 г. и 2005 г., носят печалба от между 61 и 558% на инвеститорите си на база текущите цени. Причината е основно по-големия период от време, в който са се търгували акциите на тези компании.

С най-голям спад спрямо емисионната цена са акциите на Каолин, ТБ Първа инвестиционна банка и Трейс груп холд, които реализират спад с над 70%.

Общо чрез IPO са били привлечени 452 млн. лв. (без емисията на ЖП Инфраструктура ХД). Заедно с паралелни SPO са били привлечени други 84 млн. лв., или общо 536,6 млн. лв.

Към текущата цена на Химимпорт са добавени по 89 стотинки, каквато беше цената на правата в търга за неизползваните права на дружеството в края на 2007 г. Увеличение осъществи Адванс Екуити Холдинг АД, като цената на правата беше 0,1 ст., както и Интерлоджик Лизинг, където цената отново беше минималната.

Вижте пълната таблица с данни

Материалът е със статистически характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Инфра холдинг АД (Железопътна инфраструктура - холдингово дружество)(INFH)

Меком АД(MKX)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Билборд АД(BBRD)

Херти АД(HERT)

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Енемона АД(E4A)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Специализирани Бизнес Системи АД(SBS)

Бианор Холдинг АД(BNR)

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Каолин АД(6K1)

Тодоров АД(TDRF)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Монбат АД(MONB)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Адванс Екуити Холдинг АД(ADVE)

Химимпорт АД(CHIM)

САФ Магелан АД(6S2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
fallback