fallback

Проблем за бизнеса ли е актуализацията на касовите апарати в срок?

До 31 март трябва да се създаде нова и по-модерна наредба, в която задължително да са включени и електронните магазини, препоръча IT експертът Ясен Танев

10:34 | 24.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Усилията на Министерството на финансите за въвеждане на мерки за подпомагане на правилното събиране и отчитане на плащанията са много добри. Необходим е обаче ясен бизнес проект как да бъдат спазени изискванията в определените срокове, 31 март като такъв е невъзможен.

Това обяви Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментара си той направи по повод на обнародваните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, според които търговците, регистрирани по ДДС, ще имат шест месеца, за да сменят или пренастроят своите фискални устройства.

Танев посочи, че определените срокове са невъзможни, тъй като се говори за подмяна на 250 хиляди фискални устройства през две хиляди сервиза. Според него броят хора, ангажирани с подмяната, е недостатъчен и не само това е пречката.

„Процедурата по обновяване на касовия апарат отнема няколко дни. Той се движи между сервизи, производители и потребители. Това би трябвало да е безплатно или поне по-евтино, но може да се окаже дори по-скъпо, защото няма да я има гаранцията, а ще се загубят и дни по административни дейности, смята експертът . – Сериозните бизнеси, които са инвестирали в технология, която е частично направена по техни нужди, ще трябва да направят промяната по тяхната мярка. Това означава, че бизнесът трябва да получи и тества версиите, да ги инсталира и да обучи персонала си. Това трудно би могло да се случи в определените срокове.“

Според Танев всички бизнес единици ще бъдат засегнати от промените. Броят им възлиза на 380 хиляди, поясни той.

Като конкретни предложения на Българската стопанска камара и бизнеса той постави срокът за регистрация на всички нови фискални устройства да тече до 31 март, както е заложено.

„До този момент ще е възможно всички производители да са направили устройства, които да са вече изпитани, и бизнесът да може да избира в конкурентна среда“, прогнозира представителят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

По думите му е важно до тази дата да се направят нови и да се продължат да действат съществуващите, но с по-висока чуваемост, работни групи.

„Представителите на бизнеса, които добре познават работата си, трябва да имат възможност да обсъдят с Министерството на финансите и Националната агенция по приходите какви, според тях, са пропуските, направени в наредбата, и как те биха се отразили върху фиска“, препоръча експертът и настоя създаването на нова и по-модерна наредба до 31 март, като в нея задължително да са включени и електронните магазини.

„Така до края на 2019 г. би имало една модерна, добра, приложима и с по-ниска административна тежест, но по-висока ефективност наредба, която да приложи бизнесът“, смята Ясен Танев.

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Видео виж още