IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноудън вече може да напусне московското летище

С издадения му от властите сертификат компютърният специалист може да пребивава в Русия, докато искането му за временно убежище се обработва

17:24 | 24.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сноудън беше принуден да остане в транзитната зона на летище Шереметиево, след като САЩ анулираха паспорта му. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сноудън беше принуден да остане в транзитната зона на летище Шереметиево, след като САЩ анулираха паспорта му. Снимка: Ройтерс

Русия е издала на Едуард Сноудън необходимите документи, които ще му позволят да напусне московското летище и да изчака някъде другате решението по искането му за временно убежище, предаде CNN, като се позова на публикации в руски медии.

Това се случва 8 дни, след като Сноудън поиска временно убежище в Русия, където пристигна от Хонконг. В азиатския финансов център бившият служител на американската Агенция за национална сигурност се укри, след като разкри данни за мащабни програми за подслушване.

След като на 23 юни Едуард Сноудън пристигна на летище Шереметиево, той нямаше как да напусне транзитната зона, тъй като Щатите отмениха паспорта му. Той се изправи пред серия от обвинения от Вашингтон, включително и в шпионаж, припомня CNN

Миналата седмица руски юрист съобщи, че Сноудън ще получи сертификат, който удостоверява, че молбата му за убежище се обработва. Това ще му позволи законно да напусне летището и да отиде където пожелае в Русия, докато чака окончателното решение.

Въпреки че Москва издаде сертификата, все още не е ясно дали ще даде временно убежище на Едуард Сноудън. Вземането на решение може да отнеме няколко месеца.

Ако молбата му бъде удовлетворена, поне за една година той ще може да живее свободно в Русия и дори да пътува в чужбина, обясняват юристи. Не е ясно обаче къде евентуално би поискал да отиде Сноудън. Първоначалните индикации бяха, че той ще поеме към Латинска Америка, но е възможно да остане и в Русия.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин коментира, че програмистът „трябва да спре да вреди на нашите американски партньори“. Междувременно Сноудън се срещна с правозащитници и юристи на летището в Москва и коментира, че е поискал временно убежище в Русия, за да може безопасно да изчака времето до трансфера му в Латинска Америка. Той също така обеща да не вреди на САЩ в бъдеще.

Президентити на Венецуела и Боливия съобщиха, че техните страни биха дали убежище на Сноудън. Президентът на Никарагуа също каза, че би му предложил убежище, „ако обстоятелствата го позволяват“. Той обаче нямаше да получи законова възможност да пътува – нещо, което временното убежище в Русия му позволява.

Американското правителство поиска от Москва Сноудън да бъде екстрадиран. Вашингтон заяви също така, че ще следи внимателно маршрута на компютърния специалист, ако той се опита да стигне до някоя от латиноамериканските държави.

САЩ имат възможност да арестуват Сноудън, ако самолетът, с който пътува той, се приземи за презареждане в държава, която се съобразява с американските заповеди за арест. Такива вече са изпратени до няколко страни, през които той може да премине транзитно или да потърси убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vlado157
преди 10 години
То сякаш е стоял на летището,службите са го прибрали веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
100% ще го разиграват малко, ще му дадат убежище под предлог " айде от нас да мине" и после ще го разпитата подробно да издаде още някоя тайна :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още