IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни технологии и IT ресурси - достъпни за бизнеса през облачната платформа на “Датикум”

Платформата съдържа огромен набор от иновативни функционалности, коментира изпълнителният директор на компанията

08:40 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Световни технологии и IT ресурси - достъпни за бизнеса през облачната платформа на “Датикум”

Миграцията към облак отново е сред водещите технологични трендове през 2022 г. Бизнесът избира тази стратегия, защото облачно базираните услуги и инфраструктура осигуряват повече стойност като бързина, гъвкавост, ефективно управление на ресурсите и мащабиране. Достъпът до точните ресурси, необходими в конкретен момент, гарантираната непрекъсваемост на услугите заедно с високото ниво на киберзащита са императив за всяка компания, която мисли дългосрочно и желае да се развива, използвайки всички предимства на технологичните иновации. Все по-голям е броят на организациите в България и региона, които са взели стратегическото решение да прехвърлят своите локални сървъри и IT системи към облака. 

Разговаряме с Георги Цеков, изпълнителен директор на "Датикум", част от "Сирма Груп Холдинг", за тенденциите и иновациите в облачните технологии.

"Датикум" повече от 10 години успешно развива, въвежда и предлага на корпоративния сегмент и малките и средни предприятия пълен набор от управляеми облачни услуги, изграждане и отдаване под наем на облачни сървъри,  облачна инфраструктура, виртуализационни услуги, управление на център за данни и много други. "Датикум" е сред водещите доставчици на облачни услуги в региона и е утвърден партньор на глобалните IT доставчици на решения и технологии за виртуализация като VMWare, на киберсигурност SentinelOne, Microsoft, Veeam и други.

Г-н Цеков, какви са тенденциите в развитието на облачните технологии и облачната инфрастуктура?

Все още в облачните услуги най-бързо растящият егмент се пада на инфраструктура като услуга (IaaS). Според Gartner за 2022 г. се очаква IaaS да запишат най-голям ръст от всички облачни категории - 31%. Веднага след нея се нареждат облачно базирани платформени услуги, ползвани за изграждане, тестване, внедряване и актуализиране на софтуерни бизнес приложения. Тъй като нашата компания се стреми да се позиционира като лидер в облачните услуги, още преди една година решихме, освен предоставянето на IaaS, да разширим портфолиото си с продукти и решения от типа Платформата като услуга (PaaS), чрез която се предоставят инструменти за разработка на приложения или услуги на база основните инфраструктурни услуги. Това е цялостна среда за разработка и внедряване в облака на ресурси, които позволяват да доставяте всичко - от прости приложения до сложни корпоративни решения, поддържани в облака.

Има ли цялостно решение от типа one-stop-shop, което да предостави надеждна и същевременно иновативна услуга  на бизнеса?

Съвсем наскоро пуснахме иновативната Daticum Cloud платформа за виртуални центрове за данни, използваща най-съвременните софтуерни продукти, системи и приложения в облачна среда. Достъпът до нея осигурява на бизнес потребителите надеждни, сигурни и гарантирани функционалности като IaaS, PaaS, BaaS, Инфраструктурата като код (IaC), DRaaS и др. В платформата се използва водещата в света технология за виртуализация на VMware.

Daticum Cloud предоставя високопроизводителна, мащабируема виртуална среда с много допълнителни опции, като софтуер и услуги, и по този начин осигурява на клиентите си цялостни решения за техните IT нужди. Силно мащабируемите облачни решения дават възможност за свързване на публични облачни инстанции или физическа инфраструктура. Платформата осигурява висока наличност за предотвратяване на отказ на системите и последващо спиране на бизнеса. Заявяването на нови и допълнителни услуги през нея е изключително лесно и интуитивно.

Какви възможностите предоставя на потребителите новата платформа?

Новата платформа като услуга ще даде достъп на клиентите до три основни елемента – възможност за оркестрация на контейнери с отворен код и през нея директно да управляват Кубернетис клъстъри, технологии за контенеризация (докер контейнери/хостове) и Инфраструктура като код (IaC). Това са примери за ресурси, достъпни за клиенти като IT компании, които са критично важни за създаване на софтуерни продукти. През платформата могат да се провизират необходимите ресурси и клиентите да си създадат свои приложения и решения благодарение на набора от различни инструменти, които им предоставяме. Това е основната част от  инструментите, необходими за обезпечаването на процеса по създаване на софтуерни решения и автоматизация на всички процеси от едно място. Наборът от подобни функционалности осигурява лесен и безпроблемен процес - нещо, което беше високо оценено и валидирано от колегите и IT експертите, до които се допитвахме по време на създаването на платформата и нейните тестове преди пускането ѝ на пазара.

С помощта на иновативното ни решение всеки клиент на "Датикум" може да управлява и да добавя нови услуги, чрез портал за самоуправление. Платформата осигурява неограничена мащабируемост и гарантира, че точните IT ресурси са на разположение по всяко време. Така адресираме проблема за наличност на гарантирани IT ресурси и отговаряме на точните нужди на компанията, когато бизнес процесите го изискват. Предложеният модел на плащане  „Pay-per-use“ осигурява ясна визия за разходите на нашите клиенти, защото се плаща само за потребяваните ресурси.

Какви са конкурентните предимства на новата платформа?

Платформата съдържа огромен набор от иновативни функционалности като създаване на частни облаци, самообслужване на контейнери, клъстери (Kubernetes, Docker Host), KVM функционалност, предварително дефиниран софтуер, приложения и PaaS услуги, хибридни облачни приложения. Daticum Cloud предлага и анализи за повишаване на оперативната ефективност на IT процесите на клиента като контрол на достъпа, базиран на роли, дефиниране и управление на задачи, възможност за автоматизация на задачите, работни потоци, отчитане и анализ. Не на последно място, осигуряваме гарантирана 24/7 поддръжка от сертифицираните инженерни екипи на "Датикум".

За успеха на нашите решения и иновативни услуги допринася фактът, че интеграционните услуги, техническите решения и поддръжката се предоставят и гарантират от нас и/или съответните партньори от трета страна. Това дава възможност на бизнесите да се фокусират върху основните си операции, маркетинг и продажби, прехвърляйки върху "Датикум" грижата за инфраструктурната и техническата част. Тъй като мисията ни е да развиваме своята партньорска екосистема, Channel partners също ще имат възможност да продават SaaS през платформата и развиват своя бизнес.

Каква е формулата за успешните взаимоотношения с вашите клиенти?

Едва ли има универсална дефиниция, но ние сме избрали следния подход - свързваме се с нашите клиенти, за да решим техен конкретен проблем – било то технологичен или касаещ подобряването на бизнес процесите им.  Ние сме в бизнеса повече от 10 години, видяхме достатъчно примери, че бързите продажби, с високи маржове, водят до кратък живот на отношенията, а ние търсим дългосрочност. Дилемата „печалба от обем или печалба от качество“, не стои пред нас. Клиентите ни не са номера, квоти или затваряне на сделка, а партньори, които консултираме и на които помагаме да разгънат бизнеса си в мащаб. Този тип взаимоотношения изискват време и търпение, но ние сме сигурни, че това е печелившият модел - да помагаме на бизнесите да растат, да се свързват помежду си, в партньорска екосистема дори си имаме наше наименование „Датикум екосистемата“.  Видяхме, че това е начинът да спечелим доверието на корпоративния сегмент и големите IT компании, а това е огромно признание.

Сега е модерно да говорим за умно управление на ресурсите. Как се случва това?

Правилният подбор на ресурсите е едно от предизвикателствата при разговорите ни с клиентите. Ние съветваме нашите клиенти да не наемат ресурси, които не използват пълноценно. Забелязали сме, че сред българските компании има наследени нагласи, че трябва да се ползват ресурси и капацитет, с които традиционно са свикнали – например ТВ дисково пространство. Прави се аналогия, че при преминаването в облака трябва да имат същите параметри, а това не е необохдимо, защото на практика едва 10 до 15% от ресурсите на хардуерния сървър биват използвани.  Експертите ни консултират клиентите да ползват само това, което е необходимо, като се аргументират не само с технически параметри, а и реални изчисления как може да се спестят пари, като се направи оптимизация. Облачната инфраструктура спестява на бизнеса инвестициите в налично физическо оборудване, скъпи софтуерни лицензи, както и неговата поддръжка. По този начин се постига увеличена оперативна ефективност със самоуправление и използване на най-подходящи ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още