IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея тихо навлиза в интернет

През изминалите няколко месеца блок от 1024 IP адреса, запазени преди много години за Северна Корея, но никога неизползвани, са били регистрирани

14:07 | 11.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Северна Корея тихо навлиза в интернет

Северна Корея, една от малкото останали информационни „черни дупки“ по света, направи първи стъпки към интернет свързаност, но това едва ли ще означава свобода на информацията за севернокорейските граждани, пише IDG.

През изминалите няколко месеца блок от 1024 IP адреса, запазени преди много години за Северна Корея, но никога неизползвани, са били регистрирани към компания, близка до правителството в Пхенян.

Не е ясно как правителството смята да използва адресите, но вероятно предназначението им ще бъде за военни и правителствени цели.

Северна Корея реши да „открие“ интернет в момент, когато страната изпада във все по-дълбока изолация на световната сцена. Разследване около потапянето на южнокорейски военен кораб в международни води, близо до морската граница на двете страни преди месец, заключи, че именно Северна Корея е виновна за инцидента. По този повод на Северна Корея вероятно ще бъдат наложени още по-сурови санкции, които ще я изолират дори още повече.

Севернокорейските IP адреси неотдавна са били предоставени на Star Joint Venture - базирана в Пхенян компания, която частично се контролира от тайландската Loxley Pacific. Тайландската компания има опит в работата по високотехнологични проекти в Северна Корея, като през 2002 г. е изградила първата клетъчна комуникационна мрежа в страната – Sunnet. От Loxley са признали, че работят по нов проект със Северна Корея, но са отказали да посочат подробности.

Досега, за разпространяване на информация в интернет, Северна Корея разчита на сървъри, разположени в други страни. Сайтът на Korea Central News Agency, официалната информационна агенция на страната, оперира от сървър в Япония.

Жителите на Северна Корея разполагат с национална интранет мрежа, наречена Kwangmyong, която е изградена около 2000 г. от базирания в Пхенян Korea Computer Center. Мрежата свързва университети, библиотеки, киберкафета и други институции, но няма връзка с останалия свят.

Връзките с интернет в Северна Корея са изключително строго ограничени. Според анализатори не повече от няколко хиляди севернокорейци са имали достъп до интернет посредством трансгранична връзка с китайския интернет доставчик China Netcom. Съществува и сателитна връзка до Германия, която се използва единствено от дипломати и правителствени компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
2 - Хазарт с народни парички зад граница.3 - Опити за шпионаж - ще направят специални военни поделения, дето да "четат Нето" , а там военните или цензорите, или както там им казват, официално ще си баркат в носа на чаша долнопробно кафе от леблелия.Или нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Мъка-мъкааа, МЪКА!Ся, като се има предвид, че първо и основно само партийци и др. прибЛИЗени на режима ще влизат н Интернет, можем само да гадаем, с какво ще се занимаят.Предложение 1: -Да зяпат порно.Други?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още