IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите идеи за експанзия на Google

Google телевизия и „вирусни“ реклами са сред амбициозните планове за развитие на компанията

15:03 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трите идеи за експанзия на Google

Хората често виждат в Google единствено като компания за търсене в интернет и, въпреки че Google определено е най-голямата търсачка в мрежата, на практика начините, по които групата използва технологията си за търсене, й носят по-голямата част от приходите, пише Fortune.

Добрите печалби от Google рекламите са основното печелившо перо в отчетите на компанията и именно в тази насока Google смята да се развива през следващите няколко години. За момента бизнесът с Google рекламите се оценява на 20 млрд. долара, казва Нил Мохан, вицепрезидент и продуктов мениджър на компанията. Няма причина приходите от Google рекламите да не достигнат 40, 60 или 80 млрд. долара и повече през близките години, допълва той.

Причината, поради която компанията все още няма подобни приходи, се крие в неефективността при достигането на конкретна група от хора, към които е насочена дадена реклама. Колкото по-ефективно са насочени рекламите, толкова по-ценни са те за рекламодателите и съответно Google ще прави повече пари, коментира изданието.

С консолидирането на целия си рекламен бизнес в Google Display, компанията се надява да улесни рекламодателите.

Компанията вижда три основни насоки за развитие през следващите няколко години, казва Хенрик де Кастро вицепрезидент на Google за глобални медии и платформи.

Първата насока е свързана с все по-широкото разпространение на мобилния интернет. Вече не е необходимо да сте пред компютър, за да ползвате интернет. Потребителите са по 24 часа в мрежата, всеки един ден от седмицата. Това означава възможност за повече реклами и, макар от компанията да не признават това в прав текст, рекламите могат да бъдат дори още повече, ако Google знае конкретното местонахождение на своите потребители. Ако вървите например по улицата и със своя iPhone използвате Google maps, Google може да ви изпрати реклама на ресторант, който се намира на следващата пряка. Това би направило рекламите много по-добре насочени и по-ефективни.

Интернет гигантът вижда втората основна насока за развитие в телевизията и определено платформата GoogleTV се смята, че ще играе основна роля в това. Телевизията е чудовищно мощно средство за реклама и именно там Google очаква сериозен растеж.

Може би най-интересна е третата идея за развитие на компанията – социалната реклама. Засега Google не предоставя детайли около този проект, така че само може да предполагаме дали става въпрос за подобен на Facebook „Google Me“ продукт, разработването на саморепликиращи се „вирусни“ реклами, или ще използват комбинация от двете стратегии. Досега проектите на Google в социалните медии имат смесен успех. Buzz се счита от много анализатори за провал, докато YouTube продължава да бъде неоспорим успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още