IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиция в LinkedIn оценява уебсайта на 2 млрд. долара

Хедж фондът Tiger Global Management е придобил близо 1% от капитала на социалната мрежа с бизнес ориентация

13:06 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиция в LinkedIn оценява уебсайта на 2 млрд. долара

Хедж фондът Tiger Global Management, основан от инвеститора Чейс Колман, е придобил близо 1% от капитала на социалната мрежа с бизнес ориентация LinkedIn срещу сумата от 20 млн. долара.

Това дава на уебсайта пазарна оценка от над 2 млрд. долара според източници, запознати със сделката, цитирани от Bloomberg. Tiger Global Management е платил по 21,50 долара за акция на LinkedIn.

Инвестицията в базираната в Калифорния LinkedIn е поредният пример за предпочитанията на фондове за дялово инвестиране и хедж фондове да купуват дялове в частни технологични компании на фона на слабото представяне на първичните публични предлагания (IPO) през тази година.

Чрез своето вложение Tiger Global Management има възможност да спечели от евентуалния борсов дебют на LinkedIn, която със своите над 70 млн. потребители в световен мащаб се счита за добър кандидат за IPO, заедно с Facebook.

През декември Tiger Global Management закупи и дял в интернет компанията Zynga Game Network, която е автор на някои от най-популярните игри и приложения във Facebook и също се спряга като възможен кандидат за първично публично предлагане.

По данни на SharesPost LinkedIn има 105 млн. акции. Цената от 21,50 долара за акция дава на компанията пазарна оценка от 2,26 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнър заяви през миналия месец, че компанията е получила запитвания от инвестиционни банки, заинтересовани от компанията, без обаче да уточнява кои са те и дали скоро може да се очаква IPO.

През 2008 г. LinkedIn получи 76 млн. долара финансиране от частни инвеститори, в това число Bain Capital, Sequoia Capital и Greylock Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още