IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle съди Google заради операционната система Android

Според Oracle от Google многократно са нарушавали авторските права върху платформата Java

10:20 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Oracle съди Google заради операционната система Android

Софтуерната компания Oracle е завела дело срещу интернет гиганта Google заради нарушени патенти и авторски права, предаде Ройтерс.

Според Oracle това се е случило в процеса на разработка на популярната операционна система на Google, което се използва в много смартфони – Android.

Делото е било заведено вчера във федералния съд в Калифорния. В своите обвинения Oracle твърди, че Google съзнателно и многократно е нарушавала авторските права на Oracle върху платформата Java, при разработването на Android.

За тази цел от Oracle очакват адекватно обезщетение за понесените щети.

Oracle придоби платформата за програмиране Java срещу сумата от 5,6 млрд. долара от Sun Microsystems по-рано през тази година, след като покупката бе одобрена от щатските и от европейските регулаторни органи.

Според анализатори делото срещу Google показва, че Oracle планира да бъде по-агресивна в търсенето на лицензи за програмния език Java, който се използва в много уеб-базирани приложения.

Според главния изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън софтуерът Java има ключово значение за компанията именно заради широкото си приложение. От Google не са коментирали делото, тъй като все още ръководството на интернет компанията не е успяла да го прегледа.

Според анализатори в разработката на операционна система Android действително са били използвани и части от технологията на Java.

Около 200 хил. смартфони и други устройства, базирани на операционна система Android, се продават всеки ден по целия свят, според скорошно изказване на главния изпълнителен директор на Google Ерик Шмид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още