IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия забранява на работодателите да проверяват служители във Facebook

Закон ще позволява на мениджърите да търсят публично достъпни данни за кандидати за работа в LinkedIn, но не и във Facebook

16:52 | 26.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германия забранява на работодателите да проверяват служители във Facebook

Като част от проектозакон, защитаващ неприкосновеността на личния живот на работното място, правителството в Берлин предложи налагането на ограничения върху работодателите при използването на Facebook за достъп до информация при наемане на нови служители, съобщава New York Times.

Законът ще позволява на мениджърите да търсят публично достъпни данни за кандидати за работа в интернет, както и да разглеждат личните им профили в мрежи за професионално развитие като LinkedIn или Xing, но ще забранява използването на социални мрежи като Facebook, казва Филип Шпаушус, говорител на германското министерство на вътрешните работи.

В сряда кабинетът на канцлера Ангела Меркел даде подкрепата си за предложения закон, който може да бъде приет до края на годината, допълва Шпаушус.

Законът също ще забранява тайното записване на служители с видеокамери, въпреки че подобни записи ще бъдат позволени при условие, че са били обявени предварително. Законът ще позволява на компаниите да провеждат тайни разследвания в случаите, когато съществуват съмнения за извършено престъпление.

Нацистката история на Германия прави германското общество особено чувствително към въпроси, касаещи неприкосновеността на личния живот. Опасения в тази светлина се подхранват от няколко скандала през последните години, включващи компании, които тайно са заснемали свои служители, прониквали са в електронната им поща и са получавали достъп до данни от личните им банкови сметки. Широкото разпространение на социалните мрежи през последните години поражда допълнителни притеснения.

Германските власти разследват Google за това, че е събирал лични данни в интернет, докато е подготвял проекта си за улично картографиране Street View, както и Apple за политиката си за събиране на данни от потребителите на iPhone.

Facebook, който неотдавна обяви, че има повече от 500 млн. потребители по цял свят и около 10 млн. само в Германия, е критикуван за това, че основните настройки на сайта на социалната мрежа разкриват допълнителни лични детайли за потребителите. Новият германски закон обаче е насочен изцяло към работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Не, че работодателите все пак няма да погледнат все пак. Просто, ако нещо не им хареса няма да отговарят на кандидатурата на съответния човек. Мълчалив отказ или "благодарим Ви за проявения интерес, но намерихме служител с повече опит и по-висок образователен ценз с 3 чужди езика" или пък "изискваното от Вас заплащане е над средното за конретната длъжност'. И ето ти мотивировката на отказа. Такъв закон е безсмислен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още