fallback

McKinsey: Глобалната аутсорсинг индустрия ще достигне $440 млрд. до 2020 г.

От компанията очакват 20% ръст в сектора през 2011 година в Централна и Източна Европа

11:36 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на глобалната аутсорсинг индустрия се очаква да нарасне до 440 млрд. долара до 2020 г.

Това сочат прогнозите на консултантската компания McKinsey, представени по време на провежданата в момента конференция, посветена на потенциала на аутсорсинг сектора в България, организирана от Американската търговска камара и Colliers International.

В тази сума се включват всички основни направления на аутсорсинг услугите като изнасяне на бизнес процеси (BPO, business process outsourcing), аутсорсинг на ИТ и инженерни услуги.

Към момента обемът на пазара на BPO услуги се оценява на около 100 млрд. долара в световен план, сочи докладът.

От McKinsey отбелязаха, че спестяванията на разходите, които аутсорсингът предлага, все още са водещият фактор за компаниите, които използват тези услуги, но наред с тях са достъпът до нови технологии, качеството на услугата, гъвкавостта и др.

Докато преди 10 години пазарът на офшоринг улсуги (аутсорсинг към доставчици в друга държава, бел. авт.) беше пренебрежимо малък по обем, сега той расте с около 25% на година.

В доклада се посочват шест ключови икономически сектора, които генерират изключителната част от търсенето на аутсорсинг пазара в момента – финансовите услуги, телекомуникациите, търговията, фармацевтичната индустрия, производството и туризмът.

Заедно с тях обаче все по-голямо значение имат и още няколко сектора, които в момента се развиват като значими за аутсорсинга и за в бъдеще се очаква да играят все по-голяма роля за него. Това са публичният сектор, здравеопазването, медиите, комуналните услуги и др.

Мулти-среда

По думите на Детлев Хох, главен партньор в McKinsey, понастоящем има три фундаментални феномена, които характеризират аутсорсинг сектора. Това са нарастващият брой видове услуги, които бизнесите ще изнасят за в бъдеще (multi-servicing).

Също така клиентите на аутсорсинг услугите ще търсят все повече на брой и тип доставчици (multi-sourcing). На трето място това е разнообразието от географски локации, които излизат на глобалната аутсорсинг карта и се конкурират с по-старите дестинации (multi-shoring).

По отношение на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от McKinsey казаха, че в периода преди 2008 г. секторът е растял с над 20% на година. През 2009 г. почти всички пазари са отчели забавяне в темповете на развитие, като секторът в региона е отчел среден ръст от 11%.

Изключение представляват единствено пазарите в Унгария и Словакия.

От компанията смятат, че през 2011 г. ръстът в ЦИЕ вероятно ще се възвърне и ще бъде над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
fallback