IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP ще плати $1,3 млрд. на Oracle за нарушени авторски права

Глобата е най-голямата за нарушаване на авторски права в историята на САЩ

16:07 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
SAP ще плати $1,3 млрд. на Oracle за нарушени авторски права

Германският производител на бизнес софтуер SAP ще трябва да плати 1,3 млрд. долара обезщетения на американския си конкурент Oracle заради кражба на софтуер и нарушение на авторски права.

Това реши съдебното жури в Оукланд, Калифорния, отсъждайки победа на Oracle в продължилата четири години съдебна битка между двете компании, пише Financial Times.

Двата софтуерни гиганта се изправиха един срещу друг заради обвинението от страна на Oracle, че чрез своето вече несъществуващо дъщерно дружество TomorrowNow, базирано в Тексас, немската компания е проникнала незаконно до сървърите на Oracle и е откраднала неин софтуер.

От SAP обаче твърдят, че щетите реално не надхвърлят 40 млн. долара.

„Разбира се, че сме разочаровани от тази присъда и ще преследваме всички възможности, включително и обжалване, за да я променим“, заявиха от SAP след края на съдебното дело.

Адвокатите на Oracle настояваха, че компанията трябва да получи поне 1,7 млрд. долара за обезщетения, каквато е била според тях цената на лицензите, която SAP е трябвало да плати за законно използване на софтуера.

От немската компания обаче настояваха, че щетите са по-малки и трябва да се ограничат до размера на приходите от действителното използване на софтуера, които се определят като „незначителни“.

Обезщетенията идват в допълнение на сумата от 120 млн. долара, която SAP вече се съгласи да плати, за да покрие съдебните разноски на Oracle.

Според Bloomberg глобата е най-голямата в историята на САЩ за нарушаване на авторски права и е близо десет пъти по-голяма от следващия по големина подобен случай.

От SAP съобщиха, че няма да коригират прогнозните си финансови резултати за текущата финансова година заради наложената им глоба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още