IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Samsung с ценови рекорд след рокада в ръководството

Фамилията Лий, основала най-голямата компания за електроника в света, затегна хватката си над нейното управление

10:41 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Samsung с ценови рекорд след рокада в ръководството

Акциите на южнокорейската технологична компания Samsung Electronics поскъпнаха силно по време на днешната сесия на фондовата борса в Сеул и отбелязаха ценови рекорд, след като стана ясно, че синът на председателя и главен изпълнителен директор на компанията ще заеме президентския пост.

По този начин хватката на фамилията Лий, основала компанията през 1938 г., над нейното управление се затяга още по-силно, пише Ройтерс.

Акциите на азиатската компания с най-голяма пазарна капитализация - 120 млрд. долара, поскъпнаха с 4,1% към края на днешната сесия в Сеул до рекордните 894 хил. вона за акция (774 долара).

Според анализатори това се дължи на надеждите, че новото ръководство ще успее да подсили растежа на компанията, която се опитва да се пребори със силната конкуренция от страна на Apple на пазара на смартфони.

Председателят и главен изпълнителен директор на Samsung Лий Кун-хи e най-богатият мъж в страната и един от най-заможните хора в света. Неговият 42-годишен син е повишен до президент на компанията.

Джей Лий отдавна е спряган за наследник на челния пост в Samsung, основана от дядо му през 1938 г. Неговият баща превърна Samsung в най-голямата технологична компания в света, като под управлението му Samsung изпревари предишния лидер Hewlett-Packard по приходи.

Освен това той постигна рекордни финансови резултати в историята на Samsung през първото, второто и третото тримесечие на тази година. 50% от акциите на Samsung са собственост на чужди инвеститори, а производството й е източник на над 20% от износа на Южна Корея.

Повишението на Джей Лий, единствен син на председателя Лий, който е на 68 години, идва само година, след като той бе назначен за главен заместник-президент.

Семейната компания се превърна в символ на икономическия възход на Южна Корея, която се разрасна до четвъртата по големина икономика в Азия. Агресивната експанзия на Samsung обаче, постигната чрез много кредити, тласна страната на ръба на националната катастрофа по време на азиатската финансова криза в края на 90-те години на 20 век.

Моделът на управление на Samsung бе подложен на критики след това заради липсата на прозрачност и създаването на черни каси, но смелите инвестиционни планове и бързото им прилагане помогнаха на компанията да остане пред конкуренцията по време на финансовата криза от 2007/09 г.

„Днешните решения имат за цел да проправят път през бързите промени на 21-ви век и подчертават намерението да засилим ролята на младото и иновативно ръководство, което ще създаде стимули за нов бизнес растеж“, посочват в своето изявление от Samsung.

Няколко други азиатски компании засилиха ролята на основалите ги семейства при тяхното управление, в това число LG и Toyota, през последната година.

От Samsung също съобщават, че дъщерята на председателя Лий - Лий Бу-ин, е повишена до президент и главен изпълнителен директор на веригата хотели Shilla, които са част от конгломерата Samsung Group. Акциите на Shilla поскъпнаха с 3,4%.

В него влизат и Samsung Heavy Industries, който е вторият по големина корабостроител в света, Samsung Life Insurance, която е 14-та по големина застрахователна компания, и Samsung Everland, който е петият най-посещаван увеселителен парк в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още