IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват около 15% ръст на пазара на електроника у нас догодина

Този декември потребителите у нас може да изхарчат за техника близо 200 млн. лева, прогнозират от LG Electronics

16:17 | 07.12.10 г.
Очакват около 15% ръст на пазара на електроника у нас догодина

Пазарът на електроника в България ще продължи да се съживява и ще отбележи среден ръст от около 15% през 2011 г., като при оптимистичен сценарий общият оборот може да достигне дори 1,5 млрд. лева, прогнозират от LG Electronics.

От компанията очакват тази година пазарът на електроника у нас да нарасне с 10% спрямо миналата, при което общата стойност на продажбите на техника за изминалите 12 месеца у нас се изчислява на около 1,2 млрд. лева.

Положителната цифра за сектора се дължи на значителния подем през второто полугодие, което компенсира отрицателните резултати през първите шест месеца. Въпреки това в някои сегменти спадът е факт, като при бялата техника той е около -10%, а при климатичните технологии дори -20%, сочи анализ на компанията. Този негатив се балансира от сериозния ръст от 20% при телевизорите, чиито продажби са основен двигател за развитието на бизнеса с електроника у нас. Влияние оказва и засиленото търсене на мобилни телефони и особено увеличените продажби в сегмента на смартфоните.

Анализът на компанията показва още, че българските потребители вече се ориентират и към по-големи телевизори. Въпреки че 32-инчовите все още са най-търсените при LCD моделите, има категорична тенденция за засилване на търсенето на 37-инчови и 42-инчови. При плазмите доминират 42-инчовите продукти.

Кризата повишава чувствителността на потребителите не само по отношение на цената, но и към допълнителната стойност на продуктите като следпродажбеното обслужване, удължен гаранционен срок и допълнителни услуги, посочват от компанията.

През последната година сред българските потребители се наблюдава тенденция на засилено търсене на т. н. „зелени” продукти, отбелязват още от компанията. Основната причина за това е, че екологичните технологии водят до намаляване на сметките за ток и в дългосрочен план са много разумна инвестиция.

„Очакваме тази тенденция да се задълбочава от една страна заради развитието на еко отговорността на обществото и от друга по много прагматични причини, свързани с оптимизирането на разходите на домакинствата и бизнеса. През 2011 година търсенето на енергоспестяващи технологии ще има съществен ръст, особено ако е налице корекция на цената на електричеството”, прогнозира Иван Иванов, управляващ директор на LG Electronics за България.

В същото време анализът на компанията показва, че ръстът на цените на електрониката у нас за 2010 година е под 10% и се дължи основно на валутни колебания. През 2011 година от компанията не очакват съществена промяна на цените на техниката.

„В някои сегменти като 3D и плазмените телевизори, както и при смартфоните даже прогнозата ни е тенденцията за спад, която започна във втората половина на 2010 година, даже да се задълбочи. Причина за това е, че тези продукти от силно нишови постепенно се превръщат в по-масови”, коментира Иванов. По негови думи във всички останали сегменти няма условия за съществени промени.

И тази година се очаква раздвижване на пазара на електроника у нас преди Коледните празници, като продажбите ще надминат нивата за 2009 г. Този декември потребителите у нас може да изхарчат за техника близо 200 млн. лева. Това обаче ще се случи в променени условия, защото те вече не са склонни на т.н. „импулсивни” покупки, а търсят изгодни предложения за уреди, които са планирали да закупят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още