IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google: Microsoft краде резултатите ни от търсене в интернет

Според Google от Microsoft копират алгоритмите им за онлайн търсене със своята търсачка Bing

11:39 | 02.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Google: Microsoft краде резултатите ни от търсене в интернет

Интернет компанията Google обвини свия съперник Microsoft в копиране на резултатите от търсене в глобалната мрежа, което предизвика поредната остра размяна на критики между двата технологични гиганта, пише Wall Street Journal.

Google отправи своето обвинение във вторник след публикуване на резултатите от проведен тест, който е имал за цел да покаже как резултатите от търсенето в нейната онлайн търсачка са били изкопирани от Bing на Microsot седмица по-късно.

Амит Сигал, който помага за надзора над алгоритъма на търсачката на Google, нарече поведението на Bing "нечестно“.

В отговор корпоративният вицепрезидент на Microsoft Хари Шум написа в своя блог, че твърденията на Google са подвеждащи и преувеличени. „Ние не копираме резултатите на Google“, посочи на свой ред говорителят на Microsoft.

Залпът от критики стана най-новото изражение на съперничеството между Microsoft и Google, които от години се конкурират на няколко фронта, включително в привличането на онлайн реклама и в интернет браузърите.

От Google посочват, че са подложили на изпитание Bing, като за тази цел са променили по особен начин резултатите от своя алгоритъм, за да проверят дали Bing ще направи същото.

Една от промените засяга алгоритъма по такъв начин, че да показва линк към уебсайта на производителя на BlackBerry – канадската компания Research In Motion, когато интернет потребителите въведат при търсенето случайната поредица от букви „mbzrxpgjys“.

По-късно същият резултат се появява и при търсене в Bing, посочват от Google. Подобно копиране е установено при всеки седем до девет сред общо 100 различни заявки за търсене, които са тествани.

Амит Сигал обяснява подробно в своя блог за това по какъв начин Google е стигнала до този извод, като добавя, че практиката на копиране на резултатите от търсене в Google трябва да спре.

Стефан Уейтс, който ръководи търсачката Bing, заяви в интервю, че Microsoft изучава как потребителите взаимодействат с Google, за да се подобрят функциите на търсачката, но допълни, че Bing се базира изцяло на собствен алгоритъм за търсене.

В миналото Google на свой ред бе обвинена, че копира интерфейса на Bing, включително заглавната му страница, лявоориентираната лента с резултати от търсенето и изгледа на резултатите при търсене на изображения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
Тук вече Майкросфт сгазиха лука яко и те ще го разберат в съдебната зала !!ако това е истина което са написали,от 100000км е ясно че майкросфт са *** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Нищо ново за Майкрософт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още