IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови обвинения за злоупотреба с монопол срещу Google

Френска търсачка обвини Google, че злоупотребява с рекламната си услуга AdSense

17:58 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нови обвинения за злоупотреба с монопол срещу Google

Нови обвинения за злоупотреба с пазарно положение може да бъдат повдигнати срещу Google, предаде EurActiv. Компанията вече е обект на разследване от страна на европейските регулатори по отношение на алгоритмите си за търсене.

Френска търсачка е обявила плановете си да подаде жалба срещу Google по обвинение, че злоупотребява с водещата си позиция на пазара. Подобни обвинения бяха отправени миналата година от три други сайта.

В писмото си до Европейската комисия френската търсачка 1plusV обвинява Google, че обвързва услугата си за създаване на собствени търсачки от потребителите (customised search engine, CSE) с рекламната си услуга AdSense.

Според Жак Лафит, консултант, който представлява френската компания, потребителите могат да получат достъп до CSE, само ако използват за търсене Adsense.

От Google са изпратили днес съобщение, в което компанията посочва, че ще обърне внимание на всякакви оплаквания, тъй като „винаги има възможност за подобрения“.

През февруари 2010 г. срещу Google беше заведено дело за нарушение на законодателството по отношение на конкуренцията. Три сайта - Ciao, eJustice.fr и Foundem, подадоха подобно на сегашното оплакване, според което алгоритъмът за търсене на Google подрежда по-надолу в резултатите от търсене техните сайтове, тъй като са конкуренти на Google. От Google отхвърлиха обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още