IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солени глоби за незаконни реклами на цигари и алкохол в София

Глобите на столична община ще са между 10 000 лв. и 50 000 лв.

11:04 | 24.02.11 г. 1
Солени глоби за незаконни реклами на цигари и алкохол в София

Незаконните реклами на цигари и алкохол, които виждаме от почти всеки търговски обект в столицата, ще станат солени за собственици и компании. От днес тръгва кампания на Столична община, насочена срещу т. нар. агресивни рекламни елементи.

Оказва се, че именно промотирането на цигари и алкохол е ярък пример за това как не трябва да се рекламира, заяви Иво Пенев от Столичният инспекторат (СИ), пред bTV. „Позволяват си да поставят рекламни елементи върху фасади на сгради, на търговски обекти, на преместваеми обекти – това е неприемливо и незаконно. Беше време да сложим ред с една масирана проверка, която започва”, обясни той.

Кампанията започва със съставяне на констативни протоколи за нарушения, които ще приканват нарушителите да демонтират доброволно рекламните табели. Очакванията на общината са тази стъпка да се предприеме масово, предвид глобите.

Минималното наказание за юридическо лице за елемент до 4 кв.м. е 10 000 лв., като подобна глоба може да стигне до 50 000 лв., уточни Иво Пенев. Първо отговорност ще се търси от собственика на търговския обект, който е допуснал монтирането на рекламните табели, а след това и от самите компании.

Днес тръгват две групи на СИ, които започват от центъра, където обещават да са много стриктни, докато стигнат и до крайните квартали.

Скелетата, които се издигат при санирането на сгради и се превръщат също в обекти за реклама, също са обект на проверка. Причината е, че в общината са получени множество сигнали за това, че зад платната действително не се извършват ремонтни дейности. Резултатите се очакват до месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ОПТИМИСТ
преди 13 години
За общинските съветници и за кмета глоба от 10 000 лева за една фирма са нищо пари защото те най вероятно си докарват такива суми от далавери. Санкциите са прекалено високи. не е нормално санкция за реклама на собствен обект да е до 50 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още