IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google изкупува патенти на чужди компании „на едро”

Патентната война между компании като Apple, Google, Nokia и HTC става все по-ожесточена

13:43 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google изкупува патенти на чужди компании „на едро”

Интернет компанията Google е направила предложение за покупка на портфолиото от патенти на фалиралия канадски производител на телекомуникационно оборудване Nortel Networks.

Предложената от Google цена за няколкото хиляди патента на Nortel Networks възлиза на 900 млн. долара, предава BBC.

Изкупуването на патенти на чужди компании може да помогне на Google да се предпазва по-добре от потенциални съдебни дела, насочени срещу нейния уеб браузър Chrome и мобилната операционна система Android.

Експерти посочват пред BBC, че крайната цена за патентите на Nortel Networks може да превиши 1 млрд. долара и дори да надскочи 2 млрд. долара.

Размерът на сумата, които Google инвестира в патенти, илюстрира колко ожесточена е станала патентната война между компании като Apple, Google, Nokia и HTC.

Много от тях вече бяха въвлечени в редица съдебни дела по обвинения в нарушени патенти. Това е една от причините патентите да се превръщат във все по-високо ценена от компаниите интелектуална собственост.

От Google посочват, че не всички съдебни спорове, заведени срещу компанията за нарушено патентно право, са обосновани и допълват, че патентната система трябва да възнаграждава онези, които създават най-полезните нововъведения за обществото.

„Ако покупката се окаже успешна, се надяваме този патентен портфейл да създаде пречка за останалите да съдят Google, но и да помогне на нас, нашите партньори и обществото на отворения код, което е въвлечено в проекти като Android и Chrome, да продължим да правим нововъведения”, посочват от Google в блога на компанията.

Портфолиото включва 6000 патента или заявки за патенти на Nortel Networks за кабелни, безжични и цифрови комуникационни технологии.

„Това е безпрецедентна възможност за придобиване на един от най-обхватните и изкусителни патентни портфейли, които някога са излизали на пазара,” казва Джордж Ридел, ръководител на отдел бизнес развитие на Nortel Networks.

От Google признават, че изостават спрямо другите си конкуренти от индустрията като Apple и Microsoft по отношение на броя на патентите, които компанията притежава.

Патентната и търговска служба в САЩ посочва, че Google държи 630 патента, докато Apple има над 3800, а Microsoft – около 18 000.

Nortel Networks подаде заявление за банкрут през януари 2009, и оттогава разпродава своите активи, за да се разплати с кредиторите.

Патентният портфейл на компанията е последната значителна част от нейните активи, които ще бъдат продадени, и се очаква да привлече много оферти, докато мобилните устройства стават все по-разпространени.

Решението за това на кой ще бъде връчен портфейлът ще бъде взето от съда през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още