IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook насърчава зелените иновации сред интернет компаниите

Социалната мрежа ще разкрие дизайна на своя енергийно-ефективен център за съхранение на данни

14:28 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа Facebook обяви, че ще сподели със своите конкуренти технологиите, използвани за изграждането на новия й енергийно-ефективен център за съхранение на данни.

От компанията посочват, че разположеното в Орегон съоръжение ще използва с 38% по-малко енергия в сравнение със съществуващите центрове за данни на други интернет компании, пише BBC.

От Facebook се надяват като разкрият приложените зелени иновации да се ограничи и количеството електроенергия, което интернет компаниите като цяло потребяват.

Въпреки напредъка на Facebook в областта на зелените иновации някои природозащитни групи я критикуват за това, че усилията й да направи дейността си по-съобразена с околната среда са недостатъчни.

Facebook ще се включи в проекта Open Compute, в рамките на който ще публикува спецификациите и механичните чертежи на сградата и нейните сървъри.

„Време е да спрем да се отнасяме към центровете за данни като Боен клуб [като не говорим за тях]," казва Джонатан Хейлиджър, вицепрезидент на техническите операции на компанията.

Коментарите му могат да се изтълкуват като намек към други интернет компании, като например Google, Twitter или Amazon, които държат в тайна проектите на собствените си центрове за данни.

Центровете за данни използват огромни количества електричество, за да захранват разположените в тях сървъри и да ги охлаждат.

От природозащитната организация Greenpeace изчисляват, че общото им потребление на енергия в световен мащаб ще достигне 2 трлн. киловатчаса до 2020 г.

Досега Facebook предимно наема сървъри и дисково пространство от други компании. Според главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг обаче с изграждането на собствени центрове за данни компанията ще може да предлага и по-лесно нови услуги.

Построяването на първия й специално приспособен център за данни е струвало 188 млн. долара, като голяма част от подобренията са свързани с опазването на околната среда.

Според Greenpeace обаче направеното от Facebook досега не е достатъчно, за да докаже отдадеността на компанията на зелената кауза.

„Ако Facebook иска да бъде наистина зелена компания, то трябва да намали своите вредни емисии“, коментират от Greenpeace, като допълват, че сегашната зависимост между темповете на растеж на Facebook и вредните емисии ще трябва да намалее чрез използването на повече чисти и възобновяеми източници на енергия.

От Facebook настояват, че като споделят иновациите и дизайна, използвани в центъра за съхранение на данни, ще помогнат на цялата интернет базирана икономика, и най-вече на малките стартиращи компании.

От компанията за видео игри Zynga посочват, че вероятно ще използват отчасти споделения от Facebook дизайн, докато от производителя на компютри Dell са категорични, че със сигурност ще се възползват от него. Dell планира да инвестира 1 млрд. долара в изграждането на десет центрове за съхранение на данни по целия свят.

Производителят на компютри също участва в проекта Open Compute, заедно с HP, AMD и Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още