IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на пестеливостта в бизнес разходите за технологии дойде

Отчетите на Intel и IBM сигнализираха, че разходите на компаниите за компютри и оборудване са в подем

15:11 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Реклама на Intel в метростанция в Пекин. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Реклама на Intel в метростанция в Пекин. Снимка: Ройтерс

Финансовите резултати на технологичните компании Intel и International Business Machines (IBM) за изминалото тримесечие и оптимистичните прогнози на ръководствата им за тази година сигнализираха за подем в търсенето на софтуер и хардуер от страна на компаниите, които са започнали да обновяват своето оборудване за първи път от началото на рецесията.

Най-големият доставчик на компютърни услуги в света - IBM, повиши прогнозната си печалба за цялата година, докато водещият производител на компютърни чипове Intel очаква по-силна от пазарните прогнози печалба за текущото тримесечие, пише Bloomberg.

Освен това тримесечните отчети на други два доставчика на технологии за бизнеса - VMware и Juniper Networks, също надминаха прогнозите на анализатори.

Всичко това показва, че след като рецесията приключи през 2009 г., разходите на бизнеса за технологии набират скорост. За това сигнализира също и оживлението на пазара на приложения, достъпни през уеб браузър (cloud computing), който може да нарасне повече от два пъти до 148,80 млрд. долара през 2014 г. от 58,6 млрд. долара през 2009 г.

Това сочат данни от скорошно проучване на изследователската компания Gartner.

Компаниите съкратиха разходите си за компютри и софтуер по време на рецесията и това се отрази силно на продажбите на Intel, Microsoft и други лидери от технологичния сектор.

Това понижи индекса Nasdaq Composite до най-ниските му нива през последните повече от шест години през март 2009.

От Intel очакват продажбите за текущото тримесечие да бъдат в интервала 12,3-13,3 млрд. долара. Това надмина пазарните прогнози. За оперативната печалба на акция се очаква да е най-малко 13,15 долара на акция през тази година, което е повече от предишната прогноза за поне 13 долара на акция.

Финансовите резултати на Intel се подобряват и заради потребителския интерес към мобилни устройства, като смартфони и таблетни компютри, което повишава търсенето на онлайн услуги, които се поддържат от сървъри на Intel.

Нетната печалба на Intel за първото тримесечие скача с 29% на годишна база до 3,16 млрд. долара, или 56 цента на акция, от 2,44 млрд. долара, или 43 цента на акция, преди година. Това надмина пазарните очаквания. Продажбите нарастват с 25% на годишна база до 12,8 млрд. долара при средни прогнози за 11,6 млрд. долара.

При IBM продажбите за миналото тримесечие се повишават със 7,7% на годишна база до 24,6 млрд. долара, надминавайки прогнозите, след като приходите й от софтуер, хардуер и услуги скочиха. Продажбите на оборудване растат за пето поредно тримесечие.

Междувременно продажбите на американската софтуерна компания VMware, която е лидер в предоставянето на решения за виртуализация, са се увеличили с 33% на годишна база до 843,7 млн. долара през първото тримесечие, което надмина пазарните прогнози.

Juniper, който е вторият по големина производител на мрежово оборудване в света, съобщи за приходи от 1,1 млрд. долара за първото тримесечие, което е с 21% повече на годишна база. Подобряването на резултатите се дължи на нарастването на поръчките от телекомуникационните и интернет компаниите, след като потокът от данни от смартфоните и компютрите се увеличи значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още