IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone тайно проследява потребителите си

iPhone и 3G версията на iPad са започнали да следят своите потребители преди около година, след като Apple обновява операционната система за мобилните си устройства

22:31 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
iPhone тайно проследява потребителите си

Мобилни устройства на Apple записват движението на своите потребители в таен файл, съобщава New York Times.

Данните се съхраняват в таен, некриптиран файл, разкриха Аласдир Алън и Пийт Уардън, експерти по интернет сигурност, по време на технологична конференция в Сан Франциско в сряда.

iPhone и 3G версията на iPad са започнали да следят своите потребители преди около година, след като Apple обновява операционната система за мобилните си устройства.

След като софтуерът бил обновен, в мобилните устройства периодично започнала да бъде записвана информация за местонахождението на потребителите. За целта се използват мобилните и Wi-Fi мрежи.

Данните се записват в телефона или таблета на потребителя, но когато съответното устройство се свърже с компютър, файлът автоматично се копира на хард диска, допълват програмистите.

За някои активисти за защита на личните данни това е явно нарушение. „Тайното събиране на информация за местонахождението на потребителите нарушава правото за неприкосновеност на личните данни“, казва Марк Ротенберг, изпълнителен директор на Electronic Privacy Information Center. „Apple би трябвало да знаят това.“

Събраните в тайния файл данни могат да се използват за точното проследяване на движението на потребителите.

Apple все още не е коментирал разкритието.

Няма данни досега компанията да е презаписвала и използвала събраната информация по някакъв начин.

Разкритията вероятно ще изненадат потребителите на Apple, тъй като устройствата не дават никаква индикация, че записват подобна информация.

Въпреки че Apple не са обявили официално, че събират информация за своите потребители, изглежда това е завоалирано в условията за употреба към продуктите на компанията.

„Ние може да събираме информация за начина на употреба, използвания език, ... и местонахождението на продуктите на Apple, за да разберем по-добре поведението на нашите клиенти и така да подобряваме продуктите, услугите и рекламата си“, се казва в условията за употреба на продуктите на компанията.

Според експертите, приложението за записване на движението на потребителите е било стартирано с обновяването на iOS4 през юни 2010 г. Уардън и Алън признават, че не знаят защо Apple прави това, но подчертават че събирането на информация „определено е целенасочено.“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още