IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM изпревари Microsoft по пазарна оценка за първи път от 15 години

От най-високо оценената технологична компания в света Microsoft изпадна до третото място след Apple и IBM

09:56 | 24.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	IBM стана втората най-ценна технологична компания в света, след Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

IBM стана втората най-ценна технологична компания в света, след Apple. Снимка: Ройтерс

International Business Machines (IBM) изпревари дългогодишния си конкурент Microsoft Corp по пазарна оценка за първи път от април 1996 г. във вчерашната борсова сесия в САЩ.

Това е поредният обрат в пазарната стойност на две от най-големите технологични компании в света, пише Ройтерс.

IBM доминира компютърната индустрия в продължение на десетилетия, докато не наема малката и неизвестна тогава компания Microsoft да създаде операционна система за новата си гама от персонални компютри в началото на 80-те години.

Бил Гейтс превръща този пробив в индустрията в господстващо положение, доказвайки своята теория, че софтуерът ще стане по-ценен от хардуера. До края на 1999 година пазарната капитализация на Microsoft става три пъти по-голяма от тази на IBM.

В битката с базираната в Сиатъл Microsoft IBM придобива имидж на старомоден и неподвижен Голиат, който не може да се справи с компютърната революция.

След спукването на балона в интернет сектора през 2000 година обаче акциите на Microsoft са в застой, тъй като инвеститорите се съмняват в способността на компанията да премине отвъд операционната си система Windows.

В същото време IBM успява да се позиционира като специалист при бизнес софтуера, сървърите и консултирането, отказвайки се от бизнеса с компютри.

Инвеститор, вложил 100 хил. долара в акции на двете компании преди 10 години, сега би имал около 143 хил. долара от инвестицията в IBM и около 69 хил. долара от Microsoft.

Възраждането на Apple през последните години й помогна да надмине Microsoft по пазарна капитализация миналата година и да стане най-ценната технологична компания в света.

По данни на Ройтерс пазарната стойност на Apple е била 308,3 млрд. долара вчера, тази на IBM е 203,5 млрд. долара, а на Microsoft – 201,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Честит празник все пак на всички, от сърце!!!Браво на Big Blue - още едно доказателство че много скоро ще се освободим от наложения ни монополен рекет, наречен Windows и ще можем по-свободно да избираме добрите неща от света...Впрочем жалко за Стив Балмар - сегашният СЕО на онези тарикати от Редмънд. Юнакът Бил Гейтс успя овреме да скочи от кораба и този път, сега няма да е виновен за нищо...Та така...все пак аз винаги съм гласувал с две ръце за IBM и за Apple - още от времето когато вместо Windows ползвах великата OS/2 Warp....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още