IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум начело с Apple купи 6 хил. патента на фалиралата Nortel

Цената на продадените на търг патенти достигна 4,5 млрд. долара

18:16 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Разходите за разработка на патенти са едно от най-високите пера на производителите на телефони.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Разходите за разработка на патенти са едно от най-високите пера на производителите на телефони. Снимка: Ройтерс

Консорциум от шест компании - Apple, EMC, Ericsson, Microsoft,  Research In Motion и Sony, стана собственик на патентното портфолио на производителя на телекомуникационно оборудване Nortel, състоящо се от 6 хиляди патента. Цената на сделката, която бе постигната на търг, е 4,5 млрд. долара.

Патентите на фалиралата компания Nortel се отнасят до разработки в сферата на мобилните комуникации, компютърните мрежи и полупроводниковите технологии.

Делът на RIM в общата сума е 770 млн. долара, на  Ericsson - 340 млн. долара, а подробности за участието на останалите компании в консорциума не се съобщават. Резултатите от търга трябва да се потвърдят от съдилищата в САЩ и Канада.

В борбата за патентите са участвали и Intel и Google, която бе готова да плати през април 900 млн. долара за патентите.

Google проявяваше силен интерес към тези патенти. Операционната му система Android е в основата на много жалби за нарушаване на патентите. Все пак лагерът на Android отчасти се докопва до патентите благодарение на Sony и Ericsson. Производителят Sony Ericsson, в който двата концерна обединиха бизнеса си за мобилни телефони, залага силно на операционната система на Google.

Процедурата по фалита на Nortel започна през 2009 г. Тогава шведската компания Ericsson придоби за 1,1 млрд. долара активите на поделението за производството на оборудване за мрежовите системи CDMA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още