fallback

Борисов поставя срок до една година за електронното правителство

Досега само две министерства са електронизирани изцяло, през септември ще се включи трето

13:53 | 02.09.11 г. 2

Премиерът Бойко Борисов поставя срок най-късно до година да заработи електронното правителство. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета, проведено на 31 август.

Премиерът заявява на министрите си, че се е разбрал с премиера на Естония „лично да им презентира електронното правителство“.

Той е обяснил, че в разговор с естонския си колега се е уговорил за по-плътно сътрудничество за ускоряване на работата на българската информационна система. „Естония е държава от нашата черга, а много бързо въведоха електронното правителство и работи перфектно“, изтъква Борисов.

От разговора на министрите става ясно, че ведомствата на Плевнелиев и на Московски вече са изцяло електронизирани, а Министерството на външните работи се включва на 19 септември.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски обаче се оплаква на премиера, че среща проблем с електронната интегрирана система между отделните ведомства.

„За да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път между всички институции, разбира се, е необходим достъп до всяка една такава. Т.е. конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията.

„Разбира се, те си имат своите правилни аргументи. Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до техните вътрешни системи. Въпросът е ние да имаме достъп, самата структура на електронното правителство да достигне до тях, а вече самите приложения в тази система никой няма право да променя“, заявява министърът.

Той добавя, че макар и трудно, този проблем вече е преодолян в министерствата на вътрешните работи и на отбраната.

В разговора се включва и Томислав Дончев, който напомня, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждането му, сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония.

„Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, ведомства, отделни общини и това, което ни липсва към момента, там, където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система, следваща единни стандарти“.

Борисов отново се намесва с репликата, че "в момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам „бяло е”, вие ми казвате „не е черно, не е сиво, а бяло”. Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство", заключава Борисов.

Според премиера е "важно системата да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум. "Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието... от кой? Кое пазим ревниво?“, заключава премиерът.

Борисов препоръчва на Московски да му съобщава мигновено „ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено, ако дойдеш и ми кажеш: „този, три дена ходят експертите, ето го”, веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21. век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори“.  

Още новини от България на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
fallback