IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всеки трети мобилен телефон в света е смартфон

Делът на смартфоните в САЩ е 63%, в Европа - 51%, докато в Азия, Африка и Южна Америка те са под 20%

14:15 | 29.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nokia</em></p>

Снимка: Nokia

Дори и когато производители и анализатори се кълнат, че вече е настъпила ерата на смартфоните, световният пазар все още е подчинен на простите мобилни телефони, сочи проучване на анализаторската компания Vision Mobile.

Само 27% от всички мобилни телефони в света са смартфони, а останалата част се пада на обикновените телефони, т. нар. "Feature Phones", начело на които е Nokia с лъвския пай от 20%. 

На глобалния пазар на смартфони обаче още не е ясно кой е лидерът. Apple и Nokia имат по 5% дял, следвани по петите от Samsung с 4%, а HTC и производителят на Blackberry Research in Motion (RIM) имат по 3%.

Що се отнася до мобилните операционни системи, Android е лидер с голямо отстояние пред следващите го с 11% пазарен дял. iOS и Symbian са следващите най-популярни платформи с по 5%. Сравнително младата операционна система Windows Phone държи 1%.

Не е изненадващо, че проникването на смартфони в западните страни е по-високо, отколкото на развиващите се пазари. В Европа 51% от мобилните телефони вече са смартфони, в САЩ – дори 63%. В Азия, Африка и Южна Америка обаче техният дял е под 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още