IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски блогър осъден в Тайланд заради обида към владетеля

Това е първа присъда срещу чужденец, обидил краля на чужда територия, пише FT

10:00 | 12.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	На 5-и декември крал Бхумибол Адулаядеж отпразнува своя 85-и рожден ден<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

На 5-и декември крал Бхумибол Адулаядеж отпразнува своя 85-и рожден ден. Снимка: Ройтерс

В преддигиталните времена тайландските власти имаха малко главоболия, когато трябваше да прилагат т. нар. Lèse-Majesté (Закон за обида на Величеството). Когато някой, в качеството си на журналист, политик или активист, си позволи да критикува двореца, например заради неговия разточителен стил на живот (крал Бхумибол Адулаядеж се счита за най-богатия монарх в света с богатство от 35 млрд. долара), бързо се намираше в затвора.

Откакто обаче и в Тайланд комуникацията се обуславя предимно от интернет, проследяването на кралските обиди става все по-трудно. С големи усилия специално създадена институция блокира сайтове и критични коментари за „предотвратяване и изкореняване на компюрътните престъпления“. Само през 2010 г. така официално са били блокирани 44 000 интернет адреса. Според някои изчисления обаче техният действителен брой може да е над 100 000.

И тъй като междувременно социалната мрежа Facebook, със своите 10 млн. членове в страната, стана все по-важна за онлайн комуникацията, сега правителството иска да я принуди да се подчини на законите. Според щатския технологичен блог The Next Web Тайланд е призовал Facebook да изтрие около 10 000 страници, в които може да се намерят обиди срещу краля.

И понеже според местното законодателство операторът на страниците е отговорен за обидното съдържание, теоретично и създателят на Facebook Марк Зукърбърг може да бъде призован пред съда, ако разбира се той отиде в тази страна.

Докато вероятността от арест на Зукърбърг е по-скоро малко вероятна, тайландските потребители на Facebook наистина може да си имат сериозни проблеми. През септември полицията арестува програмист, който бил критикувал краля във Facebook.

Междувременно американският блогър с тайландско потекло Джо Вичай Комарт Гордън е бил осъден на пет години затвор заради обида към краля. Той е превел откъси от неодобрена биография на краля и ги е публикувал в своя блог, пише Financial Times. При това той се намирал на американска територия.

През миналия май в отпуската си Гордън е бил арестуван в Тайланд. Според FT са му били повдигнали обвинения по закона за кралска обида и за компютърни престъпления.

Според изданието това е първият път, в който чуждестранен гражданин е обвинен в обида на краля, която не е извършена на местна територия. През октомври Гордън се е признал за виновен за това, че е превел на тайландски откъси от книгата The King Never Smiles (Кралят никога не се смее) на тайландски и е публикувал части от тях в интернет. Биографията е публикувана през 2006 г. и е забранена в страната. Съдът го е осъдил на 5 години затвор, от които половината ще са изпитателен период, защото се е признал за виновен.

Говорителят на американското посолство в Банкок Уолтър Браунолер е обяснил пред вестника, че е „дълбоко засегнат“ от тази и подобни присъди в близкото минало. Те „не били в съответствие с международните стандарти за свободата на изразяване". Същевременно Браунолер подчертава уважението на САЩ към тайландското кралско семейство.

Законите за обида на краля са създадени още през 1908 г., вписани са в първия наказателен кодекс на страна и оттогава не са променяни.

Както обяви и отговорният за подобни случаи министър на комуникацията, в бъдеще властите ще преследват още по-усърдно обидите към краля в социалната мрежа. Според него потребителите са заплашени от арест при следните престъпления:

- публикуване на критика към крал Бхумибол или семейството му във Facebook;
 
- споделянето на линкове към сайтове, в които монархията е обиждана;

- натискане на бутона „харесва ми“ при критични срещу монархията постинги на приятели и познати;

- неизтриването на подобно съдържание на собствената стена, ако приятели или познати публикуват подобно съдържание;

- коментиране на негативни публикации за кралския дворец, независимо от това, дали коментарът е положителен или отрицателен.

Между 2006 и 2007 г. тайландските власти затвориха достъпа към видеопортала YouTube преди собственикът му Google да се съгласи да блокира критични към монархията клипове в Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivandavidov
преди 12 години
Интересно, дали тайландското разузнаване подслушва за целта и българското интернет пространство?http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=12986
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още