IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид: До 6 месеца Google ще пусне свой таблет с високо качество

До този момент компанията оставяше продажбата на таблетите с Android на своите хардуерни партньори

10:21 | 20.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ерик Шмид: До 6 месеца Google ще пусне свой таблет с високо качество

В рамките на следващите шест месеца онлайн концернът Google ще пусне на пазара свой собствен таблет с високо качество, обяви председателят на Управителния съвет на компанията Ерик Шмид в интервю за италианския всекидневник Corriere della Sera.

Не стана ясно дали Шмид намеква, че, както и при смартфона Samsung Nexus, Google ще продава и таблет с изписаното фирмено име чрез свой партньор.

Шмид похвали широкия мироглед на починалия изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, който разпознава потенциала на таблета и въз основа на него развива своя iPad. Той бил „Микеланджело“ на нашето време. Apple и Google обаче все пак са конкуренти, отбелязва Шмид. Според него конкуренцията между iOS и Android на пазара на смартфони става брутална.

Съперничеството между двете компании започна, когато Google разработи Android. В биографията на Джобс се споменава, че основателят на Apple е готов „да обяви термоядрена война“ срещу софтуера на Google - Android. Функционалността на мобилната операционна система била базирана на „една голяма кражба“. Джобс искал да унищожи Android, тъй като тя е „откраднат продукт“.

Индиректно Шмид засяга и Siri – софтуерното нововъведение на Apple, позволяващо изпълняването на гласови команди на потребителя от мобилните устройства, което засега е внедрено само в смартфоните iPhone 4S.

Google вече имал добър софтуер за разпознаване на езикови команди и превод. Той не пожелава да говори конкретно за неназования продукт, но става ясно, че наличната технология подлежи на доразаботване.

В средата на 2011 г. все по-многобройни ставаха слуховете, според които мобилната операционна система на Android също ще получи подобен асистент, който разпознава нормални езикови команди и ще може например да прави търсения в Google. След това резултатът ще бъде прочетен директно на потребителя.

Още преди повече от месец Шмид заяви, че върховенството на компанията по отношение на онлайн търсенето не е така ярко изразено, както се предполага и конкуренцията е по-жестока от всякога. Тогава той даде конкретен пример, посочвайки Siri – софтуерното нововъведение на Apple, позволяващо изпълняването на гласови команди на потребителя от мобилните устройства.

Ако Google действително пусне свой собствен таблет на пазара, то той ще се появи до лятото на 2012 г. До този момент Google оставя продажбата на таблетите с Android на своите хардуерни партньори. Конкурентът на Apple Amazon вече пусна бюджетна алтернатива на iPad със своя Kindle Fire, която работи с Android, но е напасната за голямото продуктово портфолио на Amazon.com от филми, музика и книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mogop
преди 12 години
Google не е разработила Android, а го купи през 2005г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още