IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е заплашена от огромна глоба в Китай

Заради ползването на името iPad компанията може да бъде глобена с до 1,6 млрд. долара

18:48 | 07.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Apple е заплашена от огромна глоба в Китай

Китайската компания Proview Electronics, производител на дисплеи, подава нов съдебен иск срещу Apple за 1,6 млрд. долара. Азиатската фирма настоява освен това и за извинение за това, че щатският технологичен концерн е нарушил условията по сделка за употребата на думата iPad, която е запазена марка на китайската компания, пише Apple Insider.

Компанията от Купертино първоначално купува запазената марка от китайската компания за 55 000 долара, но според съдебното дело сделката не е включвала правото Apple да използва думата iPad в Китай.

Китайски съд вече се е произнесъл в полза на Proview, но Apple обжалва решението. Адвокат на китайската компания смята, че Apple ще изгуби обжалването, добавяйки: „Подготвили сме се за дълга съдебна битка“.

Apple твърди, че е законен собственик на съответната запазена търговска марка.

Англоезичният китайски портал Global Times цитира адвоката на Proview Сие Сиенгуй, според когото съдът в Пекин бил готов „да удари плесница на Apple на стойност 240 млн. юана“ (около 29 млн. евро). 

Въпреки това обаче съдът е отрекъл, че тази милионна глоба е била наложена. „Нещата ще бъдат разследвани, но все още няма официална позиция", казва говорител на съда.

В същото време представител на Proview подчертава пред China Daily, че фирмата не се интересува толкова много от парите. „Искаме съдът да забрани на Apple продажба и маркетинг на iPad в Китай. Ние настояваме и за извинение“, казва Сиенгуй. И добавя, че китайската компания ще заведе дела и срещу местните оторизирани дилъри на щатския концерн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Заради собствената си простотия ябълката, започна да потъва.Отвориха кутията на Пандора с тези судебни процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още