fallback

България каза "Не!" на ACTA*

Шествията у нас са част от световния ден за протест срещу споразумението

13:58 | 11.02.12 г. 18

Хиляди протестиращи срещу търговското споразумение АСТА се събраха в София. На шествието, което стигна пред Народното събрание, противници на договора настояха  българският парламент да го не ратифицира, предаде БТА.

Противниците на споразумението заявиха, че ако то бъде ратифицирано и политиците не се вслушат в исканията им, ще има нови протести.

Според гражданите АСТА съдържа разпоредби, които могат да бъдат тълкувани нееднозначно и да бъдат предписани сериозни санкции за несъстоятелни нарушения. Протестиращите са категорични, че споразумението не защитата авторски, а търговски права.

Събралите се скандират "И преди и сега, Интернет е свобода", "Мафия" и "Не на АСТА".

На всички участници в шествието бяха раздадени хартиени маски на Anonymous. Организаторите отбелязаха, че това е мирен протест и при настояване от полицията маските ще бъдат свалени.

Шествието е част от световния ден за протест срещу АСТА, който се организира в редица европейски държави. Освен в София протести са организирани в още 15 града у нас. В Европа протестни шествия ще има в повече от 150 града.

Във Варна срещу споразумението на улицата излязоха 300 души. Участниците в шествието заявиха, че ще протестират, докато бъдат чути, както от българския, така и от Европейския парламент.

В Русе на протест излязоха стотина души, също толкова бяха протестиращите и във Велико Търново, стотици бяха протестиращите в Габрово, Разград и Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
fallback