IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung обмисля „всички опции“ за LCD бизнеса си

Възможно е отделяне на подразделението за производство на дисплеи в отделна компания

10:08 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Samsung обмисля „всички опции“ за LCD бизнеса си

Корейският производител на потребителска електроника Samsung обмисля всякакви опции за своето страдащо от ниски продажби поделение за LCD, предаде Ройтерс.

Слуховете за отделяне на изтощената бизнес линия компанията не коментира конкретно. Samsung едва от един месец е единствено отговорен за тази област, след като бившият му партньор Sony се оттегли от съвместното дружество. 

През 2011 г. поделението е донесло загуба от 900 млн. долара. Лошото представяне идва въпреки големия пазарен дял на Samsung от световния пазар в сегмента на телевизорите. В САЩ компанията спори с Vizio за първото място.

Подразделението на Samsung разработваше по-рано под името S-LCD, като джойнт венчър съвместно със Sony. То снабдява двете компании с необходимите дисплеи за телевизори, мобилни телефони и потребителска електроника.

Samsung обяви в края на миналата година, че ще изкупи дела на Sony за 940 млн. долара. Сделката беше приключена през януари 2012 г. Sony се надява сега да реорганизира и санира отдела си за телевизори, докато Samsung върви в обратна посока, като пое пълен контрол над самото производство. Sony ще продължи да получава продукцията на южнокорейската компания на преференциални цени.

С основен принос за осъществяването на сделката е преструктурирането на телевизионния бизнес на японската компания, която търпи загуби от него през последните 7 години. От Sony обявиха, че само от тази сделка ще бъдат понесени загуби в размер на 66 млрд. йени (около 846 млн. долара), включително от разлики във валутните курсове. Донякъде тези загуби ще бъдат компенсирани от сериозната икономия от разходи по смесеното дружество, които компанията оценява на 50 млрд. йени. 

Дори и след отделяне на LCD подразделението Samsung няма да се оттегли от успешния бизнес с телевизори. Компанията може, както и Sony, да продължи да взима дисплеите от там, или да ги поръчва от друг производител. Това би могло да даде възможност за концентриране върху нови технологии - като OLED екраните, тоест екрани от органични диоди, които в момента се вграждат само в малки дисплеи, като тези на смартфони и таблети.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още