fallback

Apple е подала жалба срещу Motorola в ЕС

Компанията не предоставяла основни патенти под споразумението FRAND

18:10 | 20.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският технологичен концерн Apple е помолил антикартелната служба на ЕС да предприеме разследване срещу възможна злоупотреба с патенти на Motorola Mobility.

Според Apple Motorola не предоставя своите вложени в стандартите запазени права при т. нар. справедливи, разумни и недискриминационни условия на споразумението FRAND - fair, reasonable, and non-discriminatory terms. За основополоагащи патенти, които се класифицират от международни организации като имащи съществено значение за изпълнението на стандартите, които сега се прилагат, има специални правила. Условията, при които такива патенти трябва да бъдат лицензирани, са известни с акронима Frand.

Писмото с жалбата на Apple до ЕС бе публикувано в рамките на неотдавнашно внасяне на документи на Motorola до щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) - формата 10-K, съгласно изискванията за периодична отчетност на публичните компании. Жалбата носи дата от миналия петък, тоест жалбата е сравнително нова и за Motorola в момента на публикуването.

През миналата седмица Европейската комисия и американското министерство на правосъдието подкрепиха след обстойни изследвания придобиването на производителя на мобилни телефони Motorola от Google. Преди това Apple и производителят на смартфони с Android – Motorola, си устроиха продължителна патентна битка. За последно съдът в Манхайм обаче не уважи жалба на Motorola срещу Apple.

Чрез сделката за Motorola Google ще си осигури достъп до 17 000 запазени патента и 7500 заявления за патенти. Миналата седмица компанията обеща честни правила за тези патенти. Фактът, че и Motorola вече е дала гаранции за FRAND досега не бе известен.

ЕС вече започна след жалба на Apple разследване за картел срещу Samsung. В случай на нарушение компанията може да бъде глобена с до 10% от годишните си приходи от продажби.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
fallback