IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell страда заради iPad и Сие

Алтернативите на личния компютър вгорчиха бизнеса на американската компания, която отчете спад на печалбата с 18%

15:25 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Dell страда заради iPad и Сие

Американският компютърен гигант Dell се опитва да спре спада в продажбите на компютри. Много хора днес предпочитат да купят iPad или друг таблет. Така за четвърто поредно тримесечие Dell отчита спад в бизнеса с частни клиенти, предаде Ройтерс. 

Що се отнася до корпоративните клиенти, производителят успява да неутрализира спада в продажбите чрез засиленото предлагане на допълнителни услуги в сектора информационни технологии. Благодарение на тези услуги приходите в трите месеца до началото на февруари са нараснали с 2% до 16 млрд. долара (12,1 млрд евро).

Клиентите вече ще възприемат Dell не толкова като чист производител на компютри, заяви основателят и главен изпълнителен директор Майкъл Дел във вторник. Той се е посветил на превръщането й в широкопрофилна компютърна компания, след като PC бизнесът носи все по-ниски резултати.

Печалбата на концерна пада с 18% на годишна база до 764 млн. долара. Това е нищожна сума спрямо онова, което е спечелила Apple през последното тримесечие със своите iPhone, iPad и компютрите Mac- 13,1 млрд. долара.

Dell се опитва да разшири бизнеса на услугите, за да избяга от натиска при конвенционалните компютри. Така компютърният производител пое по стъпките на успешния IT гигант IBM. Управлението на центрове за данни и IT консултиране обикновено са по-печеливши от продажбата на хардуер. Защото там почти винаги има някой, който предлага по-евтини компютри. Конкурентите на Dell са преди всичко от Азия и се казват Acer, Asus и Lenovo.

За текущото тримесечие Dell очаква значително по-ниски приходи. Продажбите вероятно ще спаднат със 7% спрямо предходното тримесечие, заяви компанията във вторник и така раздуха притесненията, че борещият се с недостига на доставки и икономическия срив бранш още не е преминал през кризата.

Инвеститорите реагираха мигновено и в следборсовата търговия акциите на Dell поевтиняха с повече от 4%. Анализаторите очакваха значително по-добри предвиждания.

През последните години пазарният дял на Dell се свива, като компанията вече загуби второто място сред най-големите производители на компютри. То бе заето от Lenovo, а лидер в класацията остава HP, показват данни на Gartner. HP ще представи своите резултати днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още